Overnemen van een afgekeurde politiehond KNPV

Overnemen van een afgekeurde politiehond niet zomaar aan te raden

Pas op met het overnemen van een afgekeurde politiehond of werkhond die is getraind voor de IPO, KNPV, een lokale overnemen afgekeurde politiehondPHV of de Belgische ring enIGP. Jaarlijks worden vele van deze vaak jonge herders aangeboden. Je bent dus niet de enige met grote problemen van zo’n hond. Vaak worden we benaderd met dit soort honden omdat het allemaal niet meer gaat. Uiteindelijk is herplaatsing ook niet meer mogelijk omdat er teveel is gebeurd en de hond de dupe is geworden.

Een werkhond is geen huishond

Een huishond is heel anders en kan of mag je niet vergelijken met een werk hond. 99% van de werkhonden heeft nog nooit een huis van binnen gezien. De meeste van de werkhonden heeft altijd in een ren gezeten en ze zijn voor ‘de sport’ opgeleid. In de meeste gevallen zijn ze niet gesocialiseerd, want dat is erg onhandig in het trainen voor hun taak. De meeste trainers houden de honden scherp want dat is hun werk. Het overgrote deel van deze hondentrainers zijn mensen in de herfst van hun leven met vaak oude opvattingen. De hond is een werktuig of verdienmodel en vaak niet hun maatje. Ik schrijf dit erg generaliserend maar want dit is wat ik meestal tegenkom in mijn werk in het hondengedragscentrum. Over het algemeen is het overnemen van een afgekeurde politiehond niet aan te raden tenzij je echt weet waaraan je begint.

Herplaatsen afgekeurde politiehond te soft

Vaak worden dit soort jonge honden aangeboden omdat ze niet door de eerste keuring heen komen. Ze zijn dan vaak in de ogen van de hondentrainer niet hard genoeg. Er is dan al veel met getraind en ze voldoen dan niet bijvoorbeeld omdat ze schrikken van een hard geluid of het schreeuwen van de trainer. Bij een jonge hond zien deze trainers na een paar werken al wel of de hond geschikt is. Als ze dan niet voldoen gaan ze ‘de handel’ in zoals zij dat noemen. Velen denken dan bij het zien van zo’n jong hondje dat ze alsnog een de kans hebben om er een sociale hond van te maken, maar meestal gaat dat niet meer lukken. De socialisatie en inprenttijd is verstreken en dat krijg je niet meer terug. Ook maken de meeste mensen op een verkeerder manier een start met deze honden. Hierdoor sta je meteen al met 1-0 achter en dat is moeilijk weer in te halen.

Een afgekeurde politiehond is een andere hond

Om de ex werkhond om te vormen tot een normale huishond is heel veel aandacht en discipline nodig. Het is bijna niet te doen en meestal gaat het fout. De meeste hondentrainers weten dit ook wel maar ze moeten ook van de hond af. Deze hond gaat in de meeste gevallen niet door de keuring komen en is dus waardeloos voor hen. Vaak is de aangeboden hond te zacht zoals ik al aangaf, maar een ex werkhond die te zacht is is vaak nog veel te hard voor het overgrote deel van de hondenmensen.
Je kunt met dit soort honden dan ook niet bij heel veel hondentrainers terecht om je met dit probleem te laten helpen. Ik kan je dan ook niet altijd helpen omdat je vaak toch veel strenger op zal moeten treden naar je hond toe en dat kan niet iedereen. Meestal zijn dit soort honden alleen nog geschikt als erf hond. Echter zit ook niet iedere boer/eigenaar te wachten op dit soort probleemhonden. Veel liefde en zachtheid om het tij te keren werkt meestal averechts op dit soort honden. Je denkt een hond te redden maar vaak verleng je het lijden van deze honden omdat ze echt niet meer begrijpen waar ze aan toe zijn.

Afgekeurde politiehond overnemen, mijn advies is niet doen!

Hoe lief de jonge hond in het begin ook is is mijn advies niet doen. Je moet echt een doorgewinterde hondenmens zijn om dit soort honden te kunnen houden. Je kunt ze vaak niet loslaten met ander honden. Bezoek kan niet zomaar langskomen en vaak worden ze bang van je hond. Na een tijdje komt je bezoek gewoon niet meer langs. Een sociaal isolement is vaak het gevolg en dan zit je daar met al je goede voornemens samen met je hond opgesloten. Vaak ook nog met grote problemen vanwege het misdragen van je hond naar anderen en is de politie al aan de deur geweest.

11 thoughts on “Overnemen van een afgekeurde politiehond KNPV

 1. hallo. ik heb sinds maart jl was ze 14 mnd een mechel uit assiel . in het begin blafte ze door haar onzekerheid tegen mens en dier. tegen mens is eruit tegen dier soms nog een onverwachte reactie. helaas is het momenteel dat als ze een kat spoor ruikt (speurvermogen super} en los loopt er van door gaat, ze komt wel terug soms op commando en soms uit zichzelf. maar kan hele wijken doorlopen en tuinen ingaan waar de mensen niet gecharmeerd van zijn, dit betekend dat ze minder los kan..
  ze stamt af van een werklijn en is mijn derde mechel. heb haar ondertussen laten stellaris ren. ze is ontzettend lief voor de kinderen dus dat is oke. ik wil graag met haar werken aan een goed gedrag wat haar onzekerheid ook weg neemt en daardoor naar andere dieren niet voor een ander agressief overkomt.

  1. Beste Menke,

   Veel aan honden is te trainen maar niet alles. Een hond van 14 maanden heeft al veel meegemaakt en weet je iets over haar verleden?
   Je geeft aan dat ze afkomstig is uit een werklijn, betekent dat ook dat er in het verleden met haar gewerkt is in b.v. de KPHV, IPO of iets dergelijks?
   Wat ik je mee kan geven is dat je de hond goed moet leiding geven. Dat is erg belangrijk voor een hond. De manier van leidinggeven is echter per hond anders en daarnaar moet je opzoek gaan. Sommige honden moet je afschermen voor andere honden en sommige honden moet je juist begeleiden naar andere honden. En alles wat er tussen past is ook mogelijk. Als je wat meer info hebt over bovenstaande en haar karakter kan beschrijven kan ik je misschien verder helpen.

 2. Onze honden zijn net voor de tweede maal gebeten en serieus . We vertrokken gewoon op wandel gewoonlijke toer. Vorige keer werden onze beagle reeds gebeten. De hond liep buiten van de buren. Die van ons altijd aan de leiband . Nu vandaag dus weer. Ze hebben die hond in hun gezin opgenomen . Een politiehond van 4 jaar oud , die niet voldeed bij de politie. Vandaag vergat de overbuur zijn garage dicht te doen terwijl wij aan de overkant net gaan wandelen terug . Zijn hond kwam over straat aangevallen naar onze beagle terwijl onze beagle nog piept als hij die ziet. Onze teckel die mee was reageerde tuurlijk wat normaal is als hij naar haar maatje bijt. De herder paktte onze teckel bij de rug en begint onze teckel rond te slaan . Zijn pels op zijn rug drie gaten en gescheurd . Ik heb op de Mechelaar zijn neus moeten stampen om onze teckel los te laten want zijn baasje is 70 en niet snel genoeg over straat . Ook luisterde zijn hond niet meer naar hem. Dit is nu de tweede maal dat hij aanviel. Zijn hond komt van een vzw vermoedelijk in België. Hij haalde reeds uit naar een labrador ook . Zijn vorige hond had hij van puppy aan , die liep los alhoewel de wit dit verbied op straat , ook al is je hond ok. Soms gaan de kinderen erbij buiten met ons. Wat als mijn kinderen erbij waren??? Wij hebben de eis gesteld dat hij deze wegdoet. De eigenaar zou animo gevraagd hebben deze te laten inslapen . Maar ze willen hem eerst onderzoeken .

  1. Beste Nadia,

   Je kunt het beste aangifte doen bij de politie en je kosten verhalen op de eigenaar van de hond. Dat moet je doen zodat een eigenaar zijn verantwoording gaat nemen voor zeker zo’n hond. De politie doet dan onderzoek en kan maatregelen eisen zoals dat de hekken automatisch dicht gaan ed. Hiermee wordt herhaling van incidenten voorkomen. Het contact met zo’n buurman kan ook zo zijn dat je niet wilt dat de politie op de stoep komt en dan kan het het zelf overleggen of jij zulke maatregelen wilt gaan nemen.
   Maar laat het er nooit bij want dit zijn gevaarlijke honden die alleen op zijn plaats zijn bij deskundige hondeneigenaren.

 3. Ik ga gemakkelijk met honden om, ook met Malinos. De wijkagent kwam onverwachts op huisbezoek vanwege de lasterlijke berichten over mij. In een van die berichten van de politie staat “We houden hem in de gaten.” Aan het eind zie de agent: ” Er lijkt een hetze (=haatcampagne) tegen u te zijn.” Hij gaf zijn visitekaartje af. Twee weken later belde hij op en zei aan het eind evan het gesprek: “Er is een hetz etegen u gaande.” Vriendelijke mensen zeggen over hem: ” Wat een lieve hond, Zo goed getraind.” Kwaadwillenden lopen met een grote boog om hem heen. Ik zeg tegen een meisje: ‘”Je mag hem wel aaien.” Dat meisje: “Ja dat weet ik dat is Mike.”
  Je bent leider van de roedel en de leden van de roedel spiegelen het gedrag van de leider. Een typisch voorbeeld is als je een kudde schapen tegenkomt, moet je juist niet naar de schapen kijken en de honden afleiden. Een ander voorbeeld is het commando: “Lief.” De hond gaat zich zo gedragen, maar ook de spanning bij de leider van de andere roedel valt meteen weg. Als je het goed doet, duurt het ongeveer een jaar voor dat het rugzakje verdwenen is. Het normale, evolutionaire gedrag van honden is gevaar te mijden (Ook motorrijders weten dat. Ze rijden naar de plek toe waar ze naar kijken) en daarna te dreigen (niet meteen vluchten of bijten). Territorium gedrag speelt ook nog een rol. Dat geldt ook voor de riem, Het dreigraam probeert men bij de hond in opleiding tot surveillance hond te laten verdwijnen, dus vals gedrag te trainen met eventueel stroomwapens. Dus als je zo’n hond neemt moet je zeer zeer ervaren en intelligent zijn. De meeste hondenbazen missen die kennis en kunde. Dus als je met zo’n vraag komt, is terecht het antwoord: “Niet aan beginnen.”

  1. Beste Jacques,

   het is precies zoals je hier stelt dat een politiehond geen huishond is en dat je met een getrainde hond te maken hebt die vaak het bijten als spel ziet. Ook het specifiek trainen van de hond door hem te slaan of tegen te schreeuwen en niet los te laten wordt getraind. Daardoor is het niet zomaar een huishond die je even als onervaren persoon in huis moet halen. Ook al lijkt deze afgekeurde hond, van meestal een paar maanden, zo lief. De meeste van deze honden hebben in een kennel gezeten heel hun leven en dat maakt het hard en ruw.
   Niet doen en er niet in trappen. Meestal is er een verhaal van een oude man die er niet meer voor kan zorgen of iemand die ineens ziek ik geworden. De problemen komen altijd weer later en dan is het vaak niet zomaar op te lossen.

  1. Beste Dirk,

   Op jouw vraag is niet zomaar een antwoord te geven. Het ligt heel erg aan het karakter van de hond. Onderstaande afbeelding zijn drie herders met allemaal een heel hoog energieniveau en de voorste beiden zijn zeer sensitief. Je kunt niet zomaar met deze twee honden werken zonder dat je eerst aan jezelf moet werken. De commando’s moeten zacht maar ook heel duidelijk zijn. Je moet weten wat je wilt. Je kunt niet teveel druk zetten om je zin te krijgen want dan zullen ze beiden bijten. De Hollandse herder erachter is wat gemakkelijk om mee te werken maar als zij gaat dan gaat ze ook. Kortom die is niet zomaar te stoppen. Het ligt aan de hond en het karakter. Een Mechelaar is over het algemeen wat steviger qua karakter dan een Duitse Herder. Een Hollandse herder zit er weer tussenin. Een ander belangrijk ding is te weten uit welke lijn de hond komt. Zijn vader of moeder uit een sportlijn (KNPV of IPO/ Belgische Ring) Dan zijn het sowieso geen beginnershonden. Dan is mijn advies om daar nooit mee te beginnen. Ook niet als ze te zacht zijn voor de sport. Ook deze honden zijn wapens waardoor je echt ervaring moet hebben met dit soort honden. Duitse herder Marty en Mechelse herder Angel

 4. Beste Leon, Ik zit in precies de situatie die je schets met dit artikel. (overname afgekeurd/training/mechelaar/14 maanden oud) Ik ben ondertussen zover dat ik zie dat ze getraumatiseerd is. En ik die tussendoor kamp met een burnout. Er zijn geinteresseerden vanuit de SAR die haar willen overnemen misschien. (speurhonden voor vermiste wellicht ken je het) Maar de mensen in kwestie proberen me ook te steunen met advies haar nog eerst de rust te geven bij mij . Ik vind het vreselijk om haar te laten vallen aan de andere kant. Zou je jouw visie hierop los kunnen laten daar t kwaad zoals je beschreef in je artikel al geschied is. Vr groet

  1. Beste Tamara,

   op zich ben ik al blij dat er interesse is vanuit SAR. Meestal loopt het minder goed af met dit soort honden en worden ze ingeslapen omdat er niemand is te vinden die verder wil met zo’n hond. Heb vertrouwen in zo’n organisatie die het aandurft met deze hond en focus je op je eigen herstel. ZIe heel deze situatie ook als een leerschool waarbij je een hond hebt proberen te helpen en dat dit boven je hoofd is gegroeid. Gun daarbij ook je hond een kans om zich dienstbaar te maken en volop te genieten in het werk dat hij kan gaan doen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

72 − = 66