handleiding om te kiezen welke hond bij je past

 

handleiding om te kiezen welke hond bij je pasthandleiding om te kiezen welke hond bij je past
of een puppy te kiezen
of om een hond te herplaatsen
of een hond uit het asiel te halen.

Professioneel heb ik veel met herplaatsingshonden te maken en kom ik vaak dezelfde problemen tegen. Veel mensen ‘nemen’ honden op die voorheen op straat leefde, bijvoorbeeld uit het Oost Blok. Maar ook uit Spanje en Griekenland vaak met een zielig verhaal via een stichting. Maar let op; Hiervoor moet je vaak al een doorgewinterde hondenbezitter zijn om dit soort honden op te nemen.
Zeker als eerste hond zijn vaak dit soort zuidelijke honden niet geschikt. Bij dit soort honden is het instinkt om te overleven zo sterk dat je nog meer op je eigen energie huishouding moet letten dan bij onze nuchtere Nederlandse honden. Zeker als eerste hond zijn dit soort sensitieve honden dus af te raden. Vanwege de vele probleemhonden heb ik een handleiding geschreven. Hiermee kan je bepalen;

 • welke hond past bij mij,
 • om een puppy kiezen,
 • een hond te herplaatsen
 • of een hond uit het asiel op te nemen.

Hondentest: De handleiding om te kiezen welke hond bij je past

Voordat je een hond in huis haal denk dan na over de volgende vragen:

 • Met welk doel wil ik een hond?.
 • Weet ik hoeveel tijd ik kwijt ben per dag?
 • Kan ik dit commitment geven aan de hond voor de komende 8 of 20 jaar afhankelijk van het ras.
 • Wat is mijn eigen energie niveau (laag, middel of hoog)?
 • Pas het gedrag en het energie niveau van de hond bij mij en mijn bovenstaande doel?
 • Past het ras gedrag van de hond bij het bovenstaande doel?
 • Is de hond gezond en is deze gezond en sociaal opgevoed?
 • Weet ik voldoende over de achtergrond van de hond om het bovenstaande doel te realiseren?
 • kan ik op de fokker terug vallen en diens expertise als het fout gaat of als ik hulp nodig heb? Voor de meeste fokkers is een puppy een manier om geld te verdienen en van garantie hebben ze meestal niets begrepen.
 • Hoe is deze hulp geregeld of gewaarborgd? Ook via stichtingen is er vaak niemand thuis als het fout gaat!
 • Weet ik hoeveel geld ik iedere maand kwijt zal zijn aan de hond?
 • Kan ik vrij nemen als mijn hond ziek is of mijn hulp nodig heeft?
 • Wie kan ik inschakelen als ik geen tijd vrij kan of wil maken voor mijn hond om deze uit te laten of even op te vangen
 • wat doe ik met vakantie met mijn hond?
 • Ben ik OK met dit vooruitzicht voor de komende 8 of 20 jaar (afhankelijk van het ras)?.

Uitslag honden test

Met bovenstaande vragen kom je al een heel eind om een bewuste keuze te maken voor een hond en een bepaald ras.
Mocht je toch nog twijfelen of je de juiste keuze maakt, vraag me dan om mee te kijken. Vaak zie ik zaken die van belang zijn en je keuze enorm kunnen beïnvloeden. Neem contact met mij op door te bellen met +31 (0)6 21267780 of email  me voor een consult.

Wat zijn de meeste problemen bij honden

Meestal kom ik probleemgedrag tegen wat te wijten is aan teveel ruimte geven en liefde en onduidelijk zijn. Ik bedoel hiermee dat de liefde voor de hond van de baasjes, voor een hond een onstabiele energie kan zijn. Dat maakt hem onzeker en hierdoor gaat de hond zijn eigen weg zoeken. Meestal zal de hond dan ook de baas gaan spelen.

Honden psychologie is echt anders

Wij mensen zijn gevoelig voor liefde en medelijden, maar een hond niet. De hond kent deze energieën niet eens.
Wij mensen reageren op een liefdevolle reactie van “je kunt het wel” en “ik help je” erg goed. Maar een hond vindt hierin geen hulp maar onzekerheid van zijn baas. Als een hond zich aansluit bij een roedel dan moet deze zich onderwerpen aan deze roedel. Geen introductie cursus of wenstage. Gewoon meedoen of ophoepelen!
Een hond is niet net als mensen bezig met zelfontplooiing of het nastreven van een doel. Een hond onderwerpt zich aan een leider als deze er is, en leeft dan zijn gelukkige leven. Is die leider er niet dan gaat de hond deze rol vervullen en wordt het meestal een onstabiele hond.

Een stabiele leider is een vereiste voor een gelukkige hond

De leider van de groep gaat niet met deze hond spelen maar wijst hem op zijn plek. Deze beperking van ruimte is erg belangrijk voor een goede werking van de roedel. De roedelleider moet immers de groep kunnen beschermen en leiden. Als dan iedereen maar zijn eigen gang gaat, dan komt daar niets van terecht. Spelen doet het nieuwe lid vooral met de overige leden van de roedel. Pas als de roedelleider wil spelen wordt er gespeeld, met een ander lid van de roedel.

Handleiding om een hond te adopteren of een puppy te kopen. Ga naar Tips over het opvoeden van je hond.