Hondenpsychologie is echt anders dan mensen psychologie

Hondenpsychologie en vleesetende roofdieren

Leon Brinkers Privé trainer en coach bij probleemgedrag van honden Hondenpsychologiehonden zijn geen kleine mensen of kinderen met een vacht! Het zijn in eerste instantie vleesetende roofdieren. Daarna pas hond dan het ras en uiteindelijk het karakter van het beestje. Ze leven volgens de hondenpsychologie die echt heel anders is dan de mensen psychologie.

Ik kom het continu tegen, dat eigenaren hun honden beschouwen als hun kinderen of partner. Ze laten op hun honden mensen psychologie op los. Honden zijn anders en hebben geen ‘ja maar’ mechanisme, hondenpsychologie is een vak apart.

Honden leven altijd in het hier en nu en daar hebben ze geen mindfullness training voor nodig gehad. Neem het voorbeeld van een gevecht (wat in de meeste gevallen een correctie is) waarbij twee honden elkaar te lijf gaan. Zo’n gevecht gaat meestal over een misgedraging van de andere hond waarbij honden vier opties hebben.

 1. Vluchten,
 2. Vechten,
 3. Negeren of
 4. Overgeven.

Gaat de ene hond meteen plat op de grond liggen of zelfs op zijn rug dan is het gevecht meteen over. Er wordt dan nog wat na gegromd of via een correctie gebeten, maar de strijd is over. Vaak genoeg is de hond die het meeste geluid maakt de boosdoener. Terwijl deze niet altijd de aanstichter is van het gevecht.

Meteen balans

Als het gevecht over is, staan de honden op en schudden zich uit. Vervolgens gaan ze weer hun weg en vaak ook gewoon weer samen. Nooit denkt de hond “wat een vervelende hond ben jij”. Of “ik negeer je voortaan” of heeft gevoelens van wraak. Hondenpsychologie is echt anders als onze mensen psychologie.

Wel past de hond zijn gedrag aan door bijvoorbeeld de andere hond niet zomaar te passeren of aan te kijken. Recht op elkaar aflopen (wat je bijvoorbeeld doet op de stoep tijdens het uitlaten als de hond voor je loopt) is een sein naar de andere hond om deze uit te dagen. De hond wil na de overgave van dit gevecht nooit meer zomaar die andere hond passeren uit beleefdheid. De hond verlaat dan de stoep om met een boog om de andere hond heen te lopen. Wij mensen zien dat dan als bang zijn van de hond en rukken aan de lijn om deze op de stoep te houden. Dit terwijl onze hond beleeft is naar de andere hond. hondenpsychologie is simpel maar wel doeltreffend voor de hond en erg handig als eigenaar om te begrijpen en toe te passen.

De andere hond die vaak voor z’n baas loopt zal dan uitvallen en aangeven dat deze niet uitgedaagd wenst te worden. Waarbij de andere eigenaar ook weer corrigeert en er op dat moment twee problemen ontstaan. Dit soort situaties zijn er duizenden waar de honden bezitter het probleemgedrag van de hond stimuleert, door mensen psychologie toe te passen. Bij honden is er hondenpsychologie nodig. Het niet toepassen van deze vorm kan leiden tot vervelende en zelfs gevaarlijke situaties.

Bel me via +31 (0)621267780 of mail en leg mij de uitdaging voor over het probleem gedrag van je hond(en) en ik probeer je verder te helpen.

2 thoughts on “Hondenpsychologie is echt anders dan mensen psychologie

 1. een kennis van ons gaat een hond uit de kennel aanschaffen en heeft ook de bedoeling om samen met onze hond samen te gaan wandelen. ook passen we op elkaars hond. Onze hond, een kruising Friese Stabij met ander ras, is gecastreerd en heeft de ene keer de karaktertrek om overheersend te zijn en de andere keer onderdanig of ongeïnteresseerd. Hij is gesocialiseerd en loopt vaak los in parken. tussen honden van uitlaatservices gedraagt hij zich vaak rustig onderdanig, omdat eerst de grotere honden uit die groep naar hem toelopen. Er ontstaan geen problemen. Hij is 4,5 jaar oud en is wel dominant als die met andere honden bij de opvang is. Komt volgens mij uit bepaalde onzekerheid. Juist ’s avonds laat bij het uitlaten straalt hij veel dominantie uit. Hij is ontzettend gek op mensen, vooral op kinderen. in de loop der jaren minder in andere honden.
  Vraag: welke stappen moet je ondernemen om te bekijken of beide honden elkaar wel mogen? om een of andere reden mag onze hond de hond van de buren verder op niet. We proberen dat in dit geval zo veel mogelijk te voorkomen. Beide honden gaan vaak bij elkaar thuis komen.

  alvast bedankt voor uw reactie.

  1. Beste,

   het beste is om beide honden uit te laten en te bekijken hoe zij met elkaar omgaan. Wat belangrijk is hoe je daar zelf instaat en mee omgaat. Heb je de leiding, neem je de leiding en verwacht je het beste zijn de belangrijkste ingredienten voor dit contact.

   Kijk dan hoe het gaat. Heb vertrouwen en straal dat uit.

   Succes.

   Groeten Leon

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.