Hond en angst

Hond en angst gedrag is meestal aangeleerd gedrag vanwege verkeerde conditionering

Angst bij honden ontstaat vaak doordat de eigenaar op een verkeerde manier reageert op gebeurtenissen. De hond schrikt bijvoorbeeld ergens van en de eigenaar gaat de hond troosten waarmee de reactie van de hond wordt geconditioneerd. De hond zal de volgende keer weer zo reageren. Ook moet je je bedenken dat iedere hond zijn eigen aanpak nodig heeft. Sommige honden moet je met zachte hand vertellen wat je wilt. Terwijl andere honden stevig toegesproken mogen worden en je daarbij echt wel serieus mag kijken en menen wat je zegt. Honden zijn net als mensen allemaal verschillend met hun eigen gebruiksaanwijzing.

Honden zijn geen kleine mensjes!

Een hond is echt anders als een mens en heeft geen schouder nodig om uit te huilen. Een hond mag schrikken maar door zelf kalm te blijven laat je zien dat er niets aan de hand is. De hond zal naar jouw reactie kijken en daarin een oplossing vinden. De hond kan dan de volgende keer vertrouwen op jou en jouw reactie. Herhaling is daarbij erg belangrijk. Stel dat de hond bang is voor het geluid van een vrachtauto. Loop dan zo vaak als mogelijk langs vrachtauto’s en blijf kalm en zelfverzekerd. Loop rustig langs de vrachtauto en kijk bijvoorbeeld heel erg geïnteresseerd naar de vrachtauto. Blijf staan en raak de auto aan, waarbij je de hond negeert en alleen met de auto bezig bent. Zo laat je de hond zien dat er niets aan de hand is. En zo kan de hond ook het gedrag van angst loslaten. Je kunt dit het beste doen na een lange wandeling. Maar ook nadat je de hond zijn hersenen heeft gebruikt in een spel of zo.

Oorzaak van angst bij honden

Buiten het feit dat een hond mishandeld is, is angst meestal terug te brengen naar de opvoeding zoals hierboven geschreven. Als een hond iets moeilijks of angstig meemaakt ‘zoekt’ hij steun bij een leider. De manier waarop de eigenaar met dit fenomeen omgaat conditioneert het gedrag. Het goede nieuws is dat de hond deze angsten meestal weer kan loslaten en ander gedrag kan laten zien. Wat een hond ook in het verleden heeft meegemaakt de hond kan angsten veel beter loslaten dan mensen. De meeste honden willen het gedrag ook loslaten als hen een alternatief wordt geboden. Een hond reageert in vele gevallen op de eigenaar en hoe deze omgaat met zaken. Voor het loslaten moet er een goed alternatief zijn om deze overstap te kunnen maken.

Voorbeeld van angstgedrag bij honden

Bijvoorbeeld een hond die bang is voor herders is een zeer onnatuurlijk gedrag. Wat er meestal gebeurt is dat de baas een herder ziet en onbedoeld in zijn gedachte zijn hond al bang ziet worden. De hond pikt dit op en koppelt het gevoel van zijn baas aan de herdershond die hij ziet. Als je dit maar vaak genoeg herhaalt dan heb je binnen de kortste keren en hond die een bepaald gedrag vertoont bij alle herders.

Een hond leeft altijd in het hier en nu en een andere leider kan de hond snel tot een andere oplossing laten komen. Als je twijfelt over het angstgedrag van je hond stuur me dan via onderstaande mogelijkheid een bericht met jouw verhaal en ik probeer je te helpen. Kom je er zelf niet aan uit en wil je snel een oplossing boek dan een consult aan huis.

2 thoughts on “Hond en angst

    1. Beste Marcel,

      het is belangrijk om zelf het goede voorbeeld te geven en geen aandacht aan de angst van de hond te besteden. Als je bijvoorbeeld heel geïnteresseerd naar een trekker gaat zal de hond je uiteindelijk volgen en ook de trekken gaan observeren. Het is belangrijk om te weten wat voor soort hond je hebt als het over energie gaat. Hoge energie heeft een andere aanpak nodig dan een hond met een lage energie. De een moet je nagenoeg negeren in je aanpak terwijl de lange energie hond je juist moet stimuleren om je te volgen.

      Succes Leon

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.