De basis van probleemgedrag bij honden

Communicatie problemen zijn meestal de de basis van probleemgedrag bij honden.
de basis van probleemgedrag bij hondenDe basis van probleemgedrag bij honden is dat de baas en de hond elkaar niet begrijpen en een andere taal lijken te spreken. Een andere veel voorkomende oorzaak is het verschil in energie tussen de hond en de baas. Het mooie aan honden is dat nagenoeg iedere hond met probleemgedrag te corrigeren is.

Iedere hond streeft er naar om in balans te zijn. Een hond wil zich goed en veilig te voelen en wil daarnaast een stabiele leider volgen. Een mens volgt vaak een leider met een goed verhaal maar een hond trapt daar niet in. Honden zijn daar veel beter in dan wij mensen met al onze psychologische benaderingen. Ons
´ja maar..´ en
´als dit dan dat..´ en
´vroeger heb ik …` en
‘ wat is jouw achtergrond… ‘ en
‘ welke opleiding heb jij gevolgd… ‘. mechanisme zit ons vaak erg in de weg.
Bel of mail en maak een afspraak om te kijken hoe je kan helpen.

Altijd in balans

Een hond leeft altijd in het hier en nu en het probleemgedrag van de hond is een uiting van disbalans. Ergens gaat er iets niet goed en is er een worsteling met zijn eigen innerlijke ‘ik’. Hierdoor kan de hond niet zijn van nature kalme en rustige balans laten zien.
Een hond is ook nooit bezig met het verleden. Wat gebeurd is is gebeurd en hij laat het verleden snel achter zich bij de juiste leiding. Heel soms ligt er een medische oorzaak ten grondslag aan het probleemgedrag maar in de overgrote gevallen is het miscommunicatie en gebrekkig leiderschap.

De basis van probleemgedrag bij honden kan zich uiten in allerlei vormen zoals:

 • Het uitvallen aan de lijn
 • Het trekken aan de lijn
 • Dominant gedrag
 • Blaffen naar of aanvallen van fietsers, hardlopers of auto’s
 • Grommen bij het eten geven
 • Agressief gedrag
 • In de weg liggen en weigeren om plaats te maken
 • De bank of het bed bezet houden
 • Speeltjes niet afgeven
 • Weglopen of het niet los kunnen laten van speeltjes en stokken

Goed nieuws!

Ondanks dit al dit probleemgedrag van de hond is er goed nieuws. Het goede nieuws is dat het nagenoeg in alle gevallen te corrigeren is. Een hond laat zich vrij gemakkelijk naar een nieuwe regime leiden als er verandering worden doorgevoerd in de oude situatie. Ik help de eigenaar daarbij vaak al in één sessie bij hem thuis en soms neem ik mijn hond(en) mee, om het voorbeeld te laten zijn voor de hond en de eigenaar. Ik start altijd met een sessie van twee uur waarin ik de basis leg voor de verandering. Meestal is dat al voldoende om het probleem te verhelpen. Soms kom ik nog een paar keer terug na enige tijd om de puntjes op de i te zetten, want de mensen moeten zelf veranderen dan volgt de hond als vanzelf. Ik vind het altijd weer grappig om te zien dat een eigenaar voor zijn hond veel meer overheeft dan voor zichzelf om te veranderen. De hond heeft in dit geval de hefboomwerking om verandering door te voeren.

Een roedel opname voor je hond

Lukt het niet omdat het gedrag teveel is ontspoort. Dan is een roedelopname bij mij thuis nodig waarbij de hond in enkele weken het probleem gedrag af zal leren. Hierbij train ik de eigenaar in de nieuwe regels rondom de hond om met deze hernieuwde start succesvol te laten blijven.

Stel hieronder je vraag over je eigen hond en ik zal je proberen verder te helpen ook kan je me bellen via +31 (0)621267780 of mail en leg mij je uitdaging voor.

One thought on “De basis van probleemgedrag bij honden

 1. Hallo, mijn in moeder heeft in december een hond uit Rusland gekregen. Ze heeft de hele dag de tijd en geduld voor de hond maar de hond blijft angstig vooral binnenshuis en buiten voor onverwachte situaties . Hij komt nog steeds niet maar haar toe uit zich zelf. Hij ligt de hele dag op zijn plek. Ze loopt 3 uur per dag met hem in het totaal. Ik denk zelf dat ze hem beter een tijd kan negeren en positief gedrag belonen. Ze praat nu de hele dag met hem en aaien als hij op zijn plek ligt maar ik denk dat dat averechts werkt. Hij lijkt een Kaukasische herder mix. Ik negeer hem en laatst kwam hij naar mijn j toe en drukte zijn neus tegen mijn hand en mocht ik hem aaien en hij keek mij aan. Dat kan mijn moeder niet. Heeft u goede tips voor haar?

  Hartelijke groeten Wendy van Dijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *