Hond en trekken aan de lijn

Trekken aan de lijn is aangeleerd gedrag

De grootste ergernis is hond en trekken aan de lijn. Toch is dat vaak redelijk eenvoudig op te lossen alleen al door een goede lijn te gebruiken. Tuigjes en flexlijnen zijn misschien handig voor de baas maar zeker niet voor de hond. Een hond moet leren om altijd bij zijn baas te blijven en de roedel te volgen. In een roedel onderweg loopt iedere hond als groep bij elkaar en blijft bij elkaar. Het is echt niet zo dat er overal gesnuffeld wordt en dat de honden allemaal hun eigen weg gaan. Het is één groep die gezamenlijk één kant opgaan. De roedelleider loopt voorop en die bepaalt het tempo. De rest volgt en dat kan zij aan zij zijn met de roedelleider maar nooit ervoor en nooit te ver naar achteren van de groep vandaan.

Het trekken gebeurt vanwege de conditionering en omdat de hond de eigenaar ergens mee naartoe wil brengen. De hond denkt de baas te zijn en neemt zijn eigenaar gewoon op sleeptouw. Omdat de meeste honden een halsband om hebben kunnen ze dit volhouden tot ze een ons wegen. De nek van een hond is het sterkste gedeelte van hun lijf. Je kunt het vergelijken met onze beenspieren die ook zo enorm krachtig zijn dat ze ons gewicht kunnen dragen.

Heb je zelf een uitdaging met trekken aan de lijn? leer je hond om achter je te blijven en zo krijg je de controle weer terug. Lukt het je niet boek dan een consult.

One thought on “Hond en trekken aan de lijn

  1. Mijn hond Chess een Boheemse herder van 11 maanden trekt vreselijk aan de lijn en is een ongeleid projectiel als ze iemand tegenkomt die met mij praat of hier in de flat waar iedereen haar leuk vind. Ik zou graag uw hulp hiervoor willen.
    Ik heb verschillende cursussen met haar doorlopen, maar ben nog niet veel verder gekomen. Wat u beschrijft dat de hond achter je moet lopen heb ik nog niet eerder gehoord. Graag uw hulp.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.