Spring naar inhoud

Gedragstherapie voor de hond

Is de enige oplossing gedragstherapie voor de hond met probleemgedrag?

Eigenlijk is het antwoord daarop vaak ‘nee’. Dit antwoord is heel kort door de bocht want het gaat om de samenwerking tussen hond en eigenaar. Dit is wat gedragstherapie voor de hond zo succesvol maakt.

Bedenk dat je zelf in een vreemd land bent terecht gekomen waar je de taal niet kunt verstaan. Zelfs de klanken zijn zo vreemd dat je ze zelf niet kunt nadoen. Ook de cultuur en gewoontes zijn totaal anders dan je gewend bent. Om dan samen een manier te vinden zodat je elkaar (weer) kunt begrijpen is het werkterrein van de gedragstherapie voor de hond. Juist dat samenwerken tussen hond en baas is de succesfactor en maakt mij een gedragsdeskundige of gedragstherapeut voor honden.

Wat ik kan bieden is een oplossing voor de meest uit de hand lopende probleemgedrag van honden. Ik geef de eigenaar tips en opdrachten om anders met de hond om te gaan. Ik doe dit alleen aan huis, vaak met mijn eigen roedel van herder door het hele land. Maar vooral in het gebied tussen Utrecht, Den Haag, Middelburg, Antwerpen, Tilburg en Den Bosch vanwege de reistijd.

Bel me via +31 (0)621267780 of mail en leg mij je uitdaging voor. Ook kan je hieronder je vraag stellen zodat ook andere hondeneigenaren mee kunnen lezen met de antwoorden.

Gedragstherapie voor onbalans van de hond

De hond laat met zijn probleemgedrag de disbalans zien die er vaak is tussen hond en eigenaar. Vaak is dat een verandering in de situatie van de omgeving van de hond. Het opgroeien en volwassen worden van de hond is zo’n verandering. Of juist een ‘verkeerde’ manier waarop de eigenaar met de hond omgaat. Wat ik het meeste tegen kom is dat eigenaren mensen psychologie toepassen op hun hond. Vaak zien zij de hond als een klein mensje en volwaardig lid van het gezin. Het resultaat is dominantie, agressie, angst, blaffen, opspringen, uitvallen of gewoon niet luisteren.

Mensen en honden zijn echt anders en hebben totaal andere behoeften. Een hond is eigenlijk veel beter in balans dan wij mensen. Voor een hond is balans het aller belangrijkste. De hond wil eerst balans en veiligheid en vervolgens weten waar die aan toe is. Daarna is eten en drinken belangrijk en daarna pas genegenheid. Wij draaien alles om. We liefkozen de hond als belangrijkste en geven hem vaak brokjes daarbij. Maar voor begrenzing hebben we geen oog. Vooral het opgelaten zijn van eigenaren en dan willen spelen, is voor de hond onbalans en maakt hem onzeker.

We bedoelen het allemaal goed

Vaak wordt op hondentrainingen het belonen van de hond erg overdreven met enthousiasme en eten. Terwijl je de hond daar vaak geen plezier mee doet. Het is de kunst om vanuit rust en balans de hond te sturen in waar je hem wilt hebben. En daar zo min mogelijk commando’s voor te gebruiken. Ook in situaties waarbij de hond zich misdraagt of probleemgedrag laat zien.
In eerste instantie is een hond een roofdier waarbij juist de ‘communicatie onder water’ erg belangrijk is. Een hond ‘voelt’ dingen aan die wij mensen vaak niet voelen. Daarna gebruikt een hond als eerste zijn gevoel gevolgd door zijn neus om zaken te identificeren. Gevoel en reuk zijn belangrijker voor een hond dan geluid of beelden. Geluid komt pas op de laatste plaats.

De perfecte manier om je hond te laten luisteren

Voor de meeste eigenaren is de eerste communicatievorm met de hond meestal geluid in de vorm van een commando. Daar gaat het meestal mis en de hond geeft dat aan via zijn probleemgedrag. We slaan dus nogal wat stappen over in de communicatie met onze hond en begrijpen vaak niet dat wij daar een enorme invloed op hebben. We kunnen dus nog heel veel leren van onze hond en de uitdaging ligt bij ons en niet bij hen.

Er is ook niet één goede of perfecte manier van communicatie met de hond, omdat honden net als mensen allemaal anders zijn. Hierin ligt de uitdaging voor de gedragstherapie voor de hond. Zoek uit wat je hond nodig heeft van jou en communiceer op die manier met hem. Zorg dat je wordt verstaan door de hond op de manier waarop de hond je kan verstaan.

Neem actie en blijf niet zitten met een probleemhond

lukt het je niet boek dan een consult van twee uur waarbij ik je ga helpen. Meestal lukt het in één keer. Soms zijn er meerdere consulten nodig om tot een oplossing te komen. Bedenk dat jij zelf in dat vreemde land bent terecht gekomen waar je de taal niet kunt verstaan en de cultuur en gewoontes niet begrijpt. Hoeveel tijd heb jij dan nodig om je verstaanbaar te maken en de gewoontes te leren. Hoelang zal het duren voordat jij je lekker voelt in die omgeving? Je zult zien dat je hond dit echt heel snel kan.

Bel me via +31 (0)621267780 of mail en leg mij je uitdaging voor. Ook kan je hieronder je vraag stellen zodat ook andere hondeneigenaren mee kunnen lezen met de antwoorden.

2 Reacties

 1. Marjon Marjon

  Heb interesse in een herplaatser, het is een kleine teckel reu. Deze vertoond ongewenst territorium drift met blaffen en zelfs ook bijten. De omschrijving zegt dat zijn bazin wel de hond kan corrigeren anderen niet of nauwelijks.
  Zelf heb ik eerder een teckel gehad en geen problemen.
  Mijn vraag ie eigenlijk kan dit gedrag afgeleerd worden en kan ik er een lieve volgzame teckel van maken met geduld etc. Het inroepen van een expert hierbij is geen probleem.

  • Beste Marjon,

   het kan heel goed dat de teckel beter af is bij een andere baas en daar wel normaal gedrag zal vertonen. ik heb een handleiding geschreven welke je kunt volgen om zelf eerst te proberen om het tij te keren. zie https://probleemgedraghond.nl/handleiding-opvoeding-hond/ wellicht ben je daarmee al geholpen.

   Mocht het je niet lukken dan hoor ik je wel weer.

   Groeten Leon

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *