Gedragstherapie voor de hond

Is voor al het probleemgedrag de enige oplossing gedragstherapie voor de hond? Eigenlijk is het antwoord daarop vaak ‘nee’. Dit antwoord is heel kort door de bocht want het gaat om de samenwerking tussen hond en eigenaar.

Door aan te geven wat de hond nodig heeft en de baas kan geven, los je het meeste probleemgedrag van de hond op. De baas moet gaan acteren op wat de hond aangeeft. Hij moet dan op de juiste manier ingrijpen of sturing geven. Dat moet je leren zien en dan meteen handelen.
De manier van omgaan met de hond en met gaan we ontdekken tijdens de gedragstherapie sessie voor de hond. Dit is wat deze aanpak zo succesvol maakt.

Gedragstherapie

Taal barrière.

Bedenk dat je zelf in een vreemd land bent terecht gekomen waar je de taal niet kunt verstaan. Zelfs de klanken zijn zo vreemd dat je ze zelf niet kunt nadoen. Ook de cultuur en gewoontes zijn totaal anders dan je gewend bent. Om dan samen een manier te vinden zodat je elkaar kunt gaan begrijpen is het werkterrein van de gedragstherapie voor de hond. Juist dat samenwerken tussen hond en baas is de succesfactor en maakt mij een gedragsdeskundige of gedragstherapeut voor honden.

Wat is gedragstherapie voor de hond?
Waaruit de gedragstherapie zal bestaan weet ik nooi van te voren. We beginnen in ieder geval altijd met een consult. Dit is een afspraak waarin ik uitleg geef over honden en hun manier waarop zij communiceren. We bespreken wat belangrijk is voor het leiding kunnen geven aan de hond. En hoe honden onderling communiceren en aangeven wat wel en geen gewenst gedrag is. Dan kijk ik naar de hond en geef tips en opdrachten om anders met de hond om te gaan. Als laatste gaan we buiten oefenen met een of meerdere van mijn honden als tegenpool van jouw hond. Ik doe dit vanuit Werkendam waar ik mijn eigen roedel heb die met mij samenwerken. In zeer uitzonderlijke gevallen kom ik aan huis, vaak met mijn eigen roedel. Na afloop bespreken we hoe er verder wordt gegaan met het heropvoeden van de hond. In de meeste gevallen is dit ene consult voldoende en zullen we verder via de email overleg hebben.
In uitzonderlijke gevallen adviseer ik om een gedragstherapie intern voor de hond te gaan doen. Bij deze oplossing zal de hond een periode bij mij zijn en getraind worden in gewenst gedrag voor de eigenaar. Gelijktijdig zal de eigenaar of zijn gezin ook een training volgen om de hond beter te gaan begrijpen. Ook de regels en de afscherming van de hond door de eigenaar is een belangrijk leerdoel van deze training.

Bel me via +31 (0)621267780 of mail en leg mij je uitdaging voor. Ook kan je hieronder je vraag stellen zodat ook andere hondeneigenaren mee kunnen lezen met de antwoorden.

Lees ook de informatie over de gedragstherapie intern voor de hond. Soms dit dat ook een snelle en afdoende manier om het probleemgedrag van je hond te veranderen.

Gedragstherapie voor probleemgedrag van de hond

De hond laat met zijn probleemgedrag de disbalans zien tussen hond en eigenaar. Vaak ligt de oorsprong in een verandering van de omgeving van de hond. Het opgroeien en volwassener worden van de hond is zo’n verandering. Of juist een ‘verkeerde’ manier waarop de eigenaar met de hond omgaat. Wat ik het meeste tegen kom is dat eigenaren mensen psychologie toepassen op hun hond. Vaak zien zij de hond als een klein mensje en volwaardig lid van het gezin. Het resultaat is dominantie, agressie, angst, blaffen, opspringen, uitvallen of gewoon niet luisteren.

Mensen en honden zijn echt anders en hebben totaal andere behoeften. Een hond is eigenlijk veel beter in balans dan wij mensen. Voor een hond is balans het aller belangrijkste. De hond wil eerst balans en veiligheid en vervolgens weten waar die aan toe is. Daarna is eten en drinken belangrijk en daarna pas genegenheid. Wij draaien alles om. We liefkozen de hond als belangrijkste en geven hem vaak brokjes daarbij. Maar voor begrenzing hebben we geen oog. Vooral het opgelaten zijn van eigenaren en dan willen spelen, is voor de hond onbalans en maakt hem onzeker.

We bedoelen het allemaal goed

Vaak wordt op hondentrainingen het belonen van de hond erg overdreven met enthousiasme en eten. Terwijl je de hond daar vaak geen plezier mee doet. Het is de kunst om vanuit rust en balans de hond te sturen in waar je hem wilt hebben. En daar zo min mogelijk commando’s voor te gebruiken. Ook in situaties waarbij de hond zich misdraagt of probleemgedrag laat zien.
In eerste instantie is een hond een roofdier waarbij juist de ‘communicatie onder water’ erg belangrijk is. Een hond ‘voelt’ dingen aan die wij mensen vaak niet voelen. Daarna gebruikt een hond als eerste zijn gevoel gevolgd door zijn neus om zaken te identificeren. Gevoel en reuk zijn belangrijker voor een hond dan geluid of beelden. Geluid komt pas op de laatste plaats.

Bel of mail en maak een afspraak om te zien wat de mogelijkheden zijn.

De perfecte manier om je hond te laten luisteren

Voor de meeste eigenaren is de eerste communicatievorm met de hond meestal geluid in de vorm van een commando. Daar gaat het meestal mis en de hond geeft dat aan via zijn probleemgedrag. We slaan dus nogal wat stappen over in de communicatie met onze hond en begrijpen vaak niet dat wij daar een enorme invloed op hebben. We kunnen dus nog heel veel leren van onze hond en de uitdaging ligt bij ons en niet bij hen.

Er is ook niet één goede of perfecte manier van communicatie met de hond, omdat honden net als mensen allemaal anders zijn. Hierin ligt de uitdaging voor de gedragstherapie voor de hond. Zoek uit wat je hond nodig heeft van jou en communiceer op die manier met hem. Zorg dat je wordt verstaan door de hond op de manier waarop de hond je kan verstaan.

Neem actie en blijf niet zitten met een probleemhond

lukt het je niet boek dan een consult van twee uur waarbij ik je ga helpen. Meestal lukt het in één keer. Soms zijn er meerdere consulten nodig om tot een oplossing te komen. Bedenk dat jij zelf in dat vreemde land bent terecht gekomen waar je de taal niet kunt verstaan en de cultuur en gewoontes niet begrijpt. Hoeveel tijd heb jij dan nodig om je verstaanbaar te maken en de gewoontes te leren. Hoelang zal het duren voordat jij je lekker voelt in die omgeving? Je zult zien dat je hond dit echt heel snel kan.

Bel me via +31 (0)621267780 of mail en leg mij je uitdaging voor. Ook kan je hieronder je vraag stellen zodat ook andere hondeneigenaren mee kunnen lezen met de antwoorden.

2 thoughts on “Gedragstherapie voor de hond

  1. Heb interesse in een herplaatser, het is een kleine teckel reu. Deze vertoond ongewenst territorium drift met blaffen en zelfs ook bijten. De omschrijving zegt dat zijn bazin wel de hond kan corrigeren anderen niet of nauwelijks.
    Zelf heb ik eerder een teckel gehad en geen problemen.
    Mijn vraag ie eigenlijk kan dit gedrag afgeleerd worden en kan ik er een lieve volgzame teckel van maken met geduld etc. Het inroepen van een expert hierbij is geen probleem.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.