Natuurlijk hondenvoer

Wat is goed hondenvoer en wat moet je vooral niet geloven

Over hondenvoer is al veel geschreven en ook ik heb daar een mening over. Ik ben opgegroeid met brokken voor mijn hond(en). Er zit alles in brokken hondenvoer en verder heeft de hond niets nodig. En het is vooral heel gemakkelijk om iedere dag een beetje brokken in de bak van de hond te doen.

Bij de komst van mijn eerste hond nadat ik het ouderlijk huis had verlaten, ben ik ook brokken gaan geven. Totdat mijn herder van nog geen jaar problemen vertoonde. Haar ontlasting was continue diarree en door de stijfheid van haar artrose medicijnen tegen poepte ze alleen nog maar bloed. Bella was toen nog geen jaar oud en was toen al erg agressief. Ze was zo gevaarlijk dat we erover dachten om haar in te laten slapen. De dierenarts radde aan om een honden gedragsdeskundige in te schakelen wat ons veel bracht op dat moment. Maar bracht ons niet de oplossing.

De invloed van natuurgeneeskunde op hondenvoeding

Doordat mijn partner natuurgeneeskunde studeerde en ik daar toch een klap van de molen van meekreeg, ben ik gaan nadenken over haar voeding. Via via kwam BARF hondenvoer op mijn pad. Barf staat voor Betere Andere Rauwe Voeding. Het is er in veel varianten tekoop. Ik heb o.a. de cursussen van Morgens Eliasen gevolgd en heb daar mijn eigen draai aan gegeven. Dat het werk laat zien dat op dit moment mijn oudste herder vanmiddag nog twee uur met mij door de heuvels heeft gewandeld, net voor haar 15de verjaardag. Daarnaast zijn alle drie mijn meiden kern gezond. Hun vacht glanst en ze ruiken lekker een beetje zoetig. Zelfs als ze pens hebben gegeten ruik ik dat na een wandeling niet meer bij hen.
Brokken kunnen niet goed zijn voor je hond. Bedenkt zelf maar dat je zelf vandaag naar de grootgrutter gaat en een zak voedsel gaat halen voor jezelf. En dat dit voedsel goed blijft de komende maand. Je eet dan iedere dag hetzelfde en krijgt altijd hetzelfde binnen. Denk na.. Dat kan toch helemaal niet en dat zou je zelf toch ook niet doen.

Wat is dan goed hondenvoer

Barf is rauw en gevarieerd en je moet het net als je eigen eten aandacht geven. Ik heb wat grote vriezers staan waar ik mijn producten invries die ik hen geef. Ik ga gemiddeld iedere twee a drie maanden ergens wat halen. Dit zijn producten zoals vissenkoppen, gemalen pens en overige barf producten zoals kippenpoten, kippenkarkassen, runderpens heel, runderlongen en lever, schapenstukjes, ingewanden van schaap of geit, enz.
Het is één keer uitzoeken waar je deze producten kunt kopen. Daarna is het gemakkelijk. Je haalt iedere dag wat uit de vriezer als je je hond eten geeft voor de volgende dag.

Mijn beste hondenvoer

Wat ik al ruim 15 jaar doe is om te proberen om iedere week een volledige maaltijd te geven. Een volledige maaltijd bestaat uit groente en fruit van het seizoen waarbij nachtschade groente niet wordt gegeven. gezond hondenvoer Barf Leon BrinkersOok geen scherpe groente zoals uien en prei. Hoewel mijn honden dol zijn op uien als ze op het land groeien, krijgen ze het toch niet. De groente en het fruit (geen citrusfruit) maal ik met een blender. Vervolgens voeg ik er dan altijd een goede olie (olijfolie) en wat volle yoghurt toe om het malen wat makkelijke te maken. Daarbij maal ik altijd peterselie wat boordevol zit met vitamine. Ook alfaval, knoflook, bieslook en soms wat zeewier maal ik erbij. Het geheel meng ik met gemalen verse pens. Deze maaltijd is vaak een hele bak van wel drie of vier kilo wat ze in een keer opeten.

De overige dagen geef ik ze dan bijvoorbeeld na de volledige maaltijd schapenstukjes met bot en vet. De dag daarna krijgen ze kippenbotten of karkassen van kippen of eenden. Let op alles rauw en ongekookt. Koken maakt dat de structuur zal veranderen en het niet meer de voedingskracht heeft die het van nature zal hebben. Ook botten versplinteren als ze worden gekookt en dat is niet het geval met vers bot wat breekt. Ook is vers bot gemakkelijk te verteren voor een hond die Barf gevoerd word.

Daarna krijgen ze bijvoorbeeld vissen koppen of de longen, de lever en het hart van een schaap. Ik knip dat dan in stukken voor de oudste en de rest mag het aan stukken scheuren en opeten.
Zo geef ik hen dit eten tot er weer een volledige maaltijd dag aanbreekt. Mijn honden zien nooit een dierenarts, zijn kern gezond, slank en lekker fit.

Met Barf leven ze gezond en veel langer

Voordeel van deze manier van voeding is dat de herdershond gemiddeld 15/16 jaar wordt. Daarnaast is bijvoorbeeld ontwormen niet nodig is vanwege de lage PH waarde van hun maag. Op brokken hebben de meeste honden een ph waarde van 5 van hun maagzuur. Dit terwijl het maagzuur bijna 1 is bij barf gevoerde honden. Dit is dan ook de reden waarom botten geheel verteert worden door de honden.

Kant en klare Barf??

Barf hondenvoerOver voeding is veel te vertellen en nog nooit ben ik een goede vervanger tegen gekomen, die de verse manier van voedsel die ik mijn meiden en de opvang honden geef kan evenaren. Ik weet dat er worsten zijn met Barf. Maar deze worsten worden niet slecht en drogen alleen maar in als het blijft liggen. Op de foto hiernaast is een worst te zien dei 10 dagen in de ijskast had gelegen. De kleur is door de E250 nog goed. Maar de stank was niet de harden!. En ik kan je vertellen dat als er vlees ligt wat ik eens tegen ben gekomen na mijn vakantie dat dat bijna zwart was geworden, maar het rook wel hetzelfde.

Barf op vakantie

Ook op vakantie lukt het me altijd weer om goede voeding te vinden. Echter voer ik dan geen volledig maaltijd omdat ik mijn blender niet mee neem. Toch merk ik dan na twee of drie weken dat het weer tijd is om naar huis te gaan. Dit omdat de geur aan het veranderen is van mijn honden. Ze worden dan wat vettiger in hun vacht. Kennelijk is de combinatie van vers vlees, botten, ingewanden en vis afgewisseld met gemalen groente en fruit de perfecte combinatie voor een gezond, fit en fris ruikende hond.

Mocht je meer willen weten over gezonde voeding voor je hond bel met +31 (0)621267780 of mail mail mij dan en ik probeer je verder te helpen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.