Hond en baknijd

Baknijd kan gevaarlijk zijn maar kan ook meestal opgelost worden

De Baknijd is verkeerd gedrag waarmee de hond onzeker is of hij het eten mag opeten. Baknijd is ook een dominantie probleem waarbij de hond de leider is geworden en bij het voeren komt dit tot uiting. Wat er vaak wordt getraind bij baknijd dat de eigenaar met zijn vingers door het voer moet gaan tijdens het eten. Maar al te vaak is het probleem na deze oefening nog groter dan voorheen. Baknijd afleren doe je niet door te spelen met het eten van de hond maar door het af te pakken of te claimen en het pas terug te geven als de hond rustig en onderdanig is.

Het aller belangrijkste daarbij is dat de eigenaar zelf rustig en vastberaden is tijdens het voeren of eten van de hond(en). Je dient de baas te zijn over het eten zonder dat het nodig is om het af te pakken. Je moet trainen om er gewoon langs te kunnen lopen wanneer de hond aan het eten is.

Onderstaand zie je hoe ikzelf mijn honden eten geef. Van baknijd was sprake toen ik de Hollandse herder opving. Dit gedrag was eenvoudig op te lossen door haar pas eten te geven als ze rustig en onderdanig was. Nu doet zij het het beste van allemaal en blijft op afstand totdat ik haar haar eten geef. Met Barf kijk ik goed wat ze nodig hebben en na een grote maaltijd zoals in deze film krijgen ze de dag erna bijvoorbeeld alleen een kippenpoot of stukken geit of schaap met bot. Na deze maaltijd is goed te zien dat ze enorm kunnen tekenen net alsof ze erg dik zijn geworden. De dag erna is het al weer normaal.

Baknijd kan gevaarlijk zijn

Let op met wat je doet om met baknijd om te gaan. Een hond is snel en bijt de baas omdat het zichzelf niet lekker voelt. Het is een mechanisme in de hond die als uitlaatklep grommen en bijten heeft in associatie met eten. Mijn honden eten Barf wat ik zelf klaar maak met hoofdzakelijk ingewanden. Een fabel daarbij is dat ze nog agressiever kunnen worden als op brok.

Honden zijn sociale dieren die in de natuur ook gezamenlijk eten. Er is een tendens om honden apart van elkaar te laten eten om problemen te voorkomen. Voor een hond is eten een sociale gebeurtenis waar de leider ervoor zorgt dat iedereen zich bij zijn eigen eten houdt. Dit kan alleen bij een sterke gebalanceerde leider die de rust kan bewaren om tussen de honden in te gaan staan als het nodig is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.