Agressieve hond

Een agressieve hond is het resultaat van een verkeerde begeleiding.

Vaak wordt er gekozen om de agressieve hond te castreren, steriliseren, te herplaatsen of in te laten slapen. Met deze keus ga je hierbij voorbij aan de enorme invloed die mensen op honden hebben. Geen enkele pup is agressief en steeds meer honden tussen de 1 en twee jaar vertonen probleemgedrag. Een hond is van naturen conflict vermijdend waarbij de meeste agressie een vorm is van onzekerheid, pijn of een verkeerde opvoeding is.  Slechts in 1% van de gevallen is een hond niet te redden door een  heropvoeding via een gedragstraining of een roedelopname..

Veel honden blaffen en vallen uit naar de baas, andere honden,  bezoek en dingen die ons passeren. Ook dit kan leiden tot agressie, maar dat hoeft het niet te worden. Veel agressie wordt geuit vanuit een verkeerde opvoeding, pijn of angst. En dit gedrag is vaak prima te trainen en geeft vaak snel resultaat.

Agressieve hond

agressieve hond
dav

Wanneer spreken we van een agressieve hond? En wanneer van een ‘over enthousiaste’ of juist angstige hond. Je kunt het zien aan de houding van de hond. Maakt de hond zich klein en staat deze laag op z’n poten dan is er vaak spraken van angst en onzekerheid. Maakt de hond zich groot, staat deze hoog op de poten, zijn de oren naar voren en de staart strak naar achteren dan is er meestal spraken van agressie. Bij onzekerheid is de staart vaak omhoog of  recht naar achteren of juist tussen de poten zoals bij angst  onzekerheid. Bij pijn maakt een hond zich vaak klein en duikt wat vaker weg. Bij deze houding is het zaak om naar een dierenarts te gaan voor onderzoek.

De houding van de hond bepaald de aanpak.

Vaak wordt er gekozen om de agressieve hond te:

  • castreren,
  • steriliseren,
  • te herplaatsen of
  • in te laten slapen.

Maar dit zijn voor mij allemaal noodgrepen als je al met de hond en baas aan de slag bent geweest. Het beste werkt het om met een hondengedragstherapeut te kijken hoe je het gedrag kunt keren. En dit kan nagenoeg 99 van de 100 keer wel degelijk.
Let op bij het castreren of steriliseren van werkhonden zoals een herder, Dobberman, Rottweiler, Labrador en Bouvier maken dat deze honden na deze ingreep minder gewild zijn. Dit heeft te maken met de onmogelijkheid tot voortplanting als de hond een talent blijkt te zijn voor dit werk, Een werkhonden trainer kiest liever voor een ‘hele’ hond. Veel van dit soort ontspoorde honden zijn gewild als ze goed zijn in speuren, pakwerk of als reddingshond als ze lekker willen werken met bijvoorbeeld een balletje. Want via dat balletje kan je ze veel aanleren.
Daarnaast is er geen enkele medisch bewijs dat de hond door de ingreep ook rustiger gaat worden. Daar bovenop zijn er later veel problemen zoals urine verlies bij de teefjes.

Oplossing voor een agressieve hond

Een agressieve hond is onnatuurlijk. Agressie in de natuur komt nauwelijks voor en honden doen dit alleen uit zelfbehoud. Wat de grootste oorzaak is van agressief gedrag bij honden is 1 onveiligheid, 2 onbegrip tussen de hond en de leider en 3 frustratie van de hond. Bij onbegrip of het elkaar continue verkeert begrijpen weet de hond niet waar deze aan toe is en gaat dan zelf een oplossing zoeken. Veel honden ‘liften’ mee op de emoties van hun bazen en gaan daarmee aan de haal wat overslaat in agressie. Frustratie is ook zo’n oorzaak die de baasjes tot wanhoop drijven. Als je een hond niet kunt geven wat deze nodig heeft aan bijvoorbeeld beweging of rust of balans krijg je frustratie gedrag wat ook over kan slaan in agressie.

De invloed van ons mensen op het gedrag van de hond is ongekend groot. Wij bemerken dat na een roedelopname er veel kan veranderen in enkele dagen of weken. De grootste probleemhonden worden vaak geweldige honden in ons hondengedragscentrum of bij een andere eigenaar door herplaatsing. In het hondengedragscentrum lukt het vaak binnen korte tijd om door te dringen tot de hond en een ander gedrag te krijgen. Als de scheiding er maar is van de eigenaar van de hond. Dat is de enorme invloed die de eigenaar heeft op zijn hond.

Blijf niet zitten met je agressieve hond

Worstel je met een agressieve hond blijf dan niet tobben. Herplaatsen van een agressieve hond kan wel en is vaak de oplossing. Een agressieve hond in laten slapen is meestal onnodig. Veel eigenaren denken dat hun hond niet te corrigeren is maar bij een andere eigenaar lukt dat vaak wel. Laat ons hondengedragscentrum je helpen. Samen zoeken we naar een oplossingen. Boek een consult en in maximaal twee uur weet je waar je aan toe bent en wat voor persoon je kunt gaan zoeken. Bel me via +31 (0)621267780 of mail en leg mij je uitdaging voor.

One thought on “Agressieve hond

  1. Goede dag,
    Wij hebben een jonge mechelse herder die voor ons erg lief is maar ook heel agressief gedrag laat zien. Was dit eerst alleen naar andere honden, nu doet hij dit ook naar mensen en kinderen. Voor ons wordt het een steeds groter probleem omdat zelfs het uitlaten bijna niet meer te doen is en we dis geen kant met hem opkunnen.

    Graag zou ik met u in contact komen,

    Met vriendelijke groet,
    Thyrza Timmermans

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

73 − = 66