Agressieve hond

Een agressieve hond ontstaat niet zomaar en is nagenoeg altijd te heropvoeden of te behandelen.

Agressieve hondVaak wordt er gekozen om de agressieve hond te castreren, steriliseren, te herplaatsen of in te laten slapen. Echter ga je hierbij voorbij aan de enorme invloed die mensen op honden hebben. Een hond is van naturen conflict vermijdend waarbij de meeste agressie een vorm is van onzekerheid, pijn of een verkeerde opvoeding. Slechts in 1% van de gevallen is een hond niet te redden door een behandeling of heropvoeding.

Veel honden blaffen en vallen uit naar de baas, andere honden of naar bezoek. Ook dit kan leiden tot agressie, maar dat hoeft het niet te zijn. Veel agressie wordt geuit vanuit een verkeerde opvoeding, pijn of angst. Maar dit gedrag is goed te trainen en geeft vaak snel resultaat.

Agressieve hond

Wanneer spreken we van een agressieve hond? En wanneer van een ‘over enthousiaste’ of juist angstige hond. Je kunt het zien aan de houding van de hond. Staat een hond laag op z’n poten dan is er meestal spraken van angst of onzekerheid. Staat de hond hoog op de poten, de oren naar voren, staart strak naar achteren dan is er spraken van agressief gedrag. Bij onzekerheid is de staart omhoog vaak recht naar achteren of juist tussen de poten bij angstige onzekerheid. Bij pijn maakt de hond zich vaak klein en duikt wat vaker weg. Ook dit is een signaal van de hond en dan is het zaak om naar een dierenarts te gaan voor onderzoek.

Wat de hond laat zien bepaald de aanpak van dit agressie probleem van een hond.

Vaak wordt er gekozen om de agressieve hond te:

 • castreren,
 • steriliseren,
 • te herplaatsen of
 • in te laten slapen.

Maar dit zijn voor mij allemaal noodgrepen. Beter is het om te kijken hoe je het gedrag kunt keren. En dit kan nagenoeg 99 van de 100 keer wel.
Let op bij het castreren of steriliseren van werkhonden zoals een herder, Dobberman, Rottweiler, Labrador en Bouvier dat deze honden na deze ingreep minder gewild zijn. Dit heeft te maken met de onmogelijkheid tot voortplanting als de hond een talent blijkt te zijn in dit werk, waardoor de trainer liever kiest voor een ‘hele’ hond. Veel van dit soort honden zijn gewild als ze goed zijn in speuren, pakwerk of als reddingshond en worden dan voor langere tijd getraind voor dit soort werk.

Oplossing voor een agressieve hond

Een agressieve hond is onnatuurlijk. Agressie in de natuur komt nauwelijks voor en honden doen dit alleen uit zelfbehoud. Wat er vaak aan de hand is dat de hond zich onveilig voelt, wat overslaat in agressief gedrag. Een andere oorzaak is onbegrip of het elkaar continue verkeert begrijpen. Veel honden ‘liften’ mee op de emoties van hun bazen en gaan daarmee aan de haal. Frustratie over bijvoorbeeld niet luisteren van de hond kan de baasjes tot wanhoop drijven. Hierbij pakt de hond deze frustratie op en gaat juist nog meer fouten maken of met nog meer energie de oefening doen.

De invloed van ons mensen op het gedrag van de hond is ongekend groot. Want de grootste probleemhonden worden vaak geweldige honden bij een andere eigenaar in enkele dagen/uren. Mij lukt het ook vaak binnen korte tijd om door te dringen tot de hond en ander gedrag te krijgen als de eigenaar er niet bij is.

Blijf niet zitten met je agressieve hond

Mocht je nu een agressieve hond hebben blijf dan niet tobben. Herplaatsen van een agressieve hond kan wel maar is vaak niet de oplossing. Ook een agressieve hond in laten slapen is meestal onnodig. Je denkt dat je hond niet te corrigeren is maar bij een ander lukt dat vaak wel. Zoek samen met mij naar oplossingen. Boek een consult en in maximaal twee uur weet je waar je aan toe bent. En wat je moet doen om het gedrag om te draaien. Meestal lukt dit in een enkele sessie. Bel me via +31 (0)621267780 of mail en leg mij je uitdaging voor.
mij om er over te spreken. Zeker het herplaatsen van jonge Herders, Rottweilers, Dobberman en andere werkhonden is meestal succesvol waar ze nog jaren goed werk kunnen doen bij politie of bewakingsdiensten.

One thought on “Agressieve hond

 1. Goede dag,
  Wij hebben een jonge mechelse herder die voor ons erg lief is maar ook heel agressief gedrag laat zien. Was dit eerst alleen naar andere honden, nu doet hij dit ook naar mensen en kinderen. Voor ons wordt het een steeds groter probleem omdat zelfs het uitlaten bijna niet meer te doen is en we dis geen kant met hem opkunnen.

  Graag zou ik met u in contact komen,

  Met vriendelijke groet,
  Thyrza Timmermans

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.