Als de hond bijt moet je iets ‘anders’ gaan doen

Als een hond bijt of gebeten heeft is het gedrag vaak te corrigeren

Honden zijn roedeldieren die conflict vermijdend zijn. Als een hond bijt heeft de ander vaak bepaalde signalen niet opgepikt. De baasjes van de hond zijn de roedelleider en deze bepalen wat er moet gebeuren. Als de hond dan bijt neemt deze de vrijheid om in te grijpen terwijl dat niet zijn taak is. Dit ongewenste gedrag komt niet zomaar uit te lucht vallen want vaak zijn er wel signalen geweest die on opgemerkt zijn gebleven. De signalen zijn vaak heel subtiel. Bijvoorbeeld een hond die op je voeten gaat liggen. Of de hond die zo gezellig zijn neus onder je arm duwt zodat je hem gaat aaien. Maar als het groter aan het worden is dan kijkt hij je aan of tilt zijn lip op en dat is meestal voldoende om op je hoede te zijn voor deze hond. Bijten komt wel voor als een correctie voor ongewenst gedrag door de ogen van de hond. Je moet het zien als een tik op de vingers van de hond. Een hond heeft nu eenmaal alleen een bek om te corrigeren. Als er gecorrigeerd wordt door honden onderling dan gaat dat er voor ons nogal ruw aan toe. Maar vaak is er geen schade te zien bij de honden onderling omdat hun huid steviger is dan die van ons mensen.

Ben je niet te laat?

De honden in ons hondengedragscentrum hebben vaak gebeten zonder dat een baasje dat op voorhand door had. Maar als een hond een mens bijt is er echt wat aan de hand. Zeker als er niet is gewaarschuwd vooraf door de hond, dan moet je op je hoede zijn. Meestal zien wij als hondengedragsdeskundige aan bijvoorbeeld de lichaamstaal van de hond al dat er wat aan de hand is. Het gegromd is een waarschuwing voor verdere escalatie. Deze signalen hoe klein ze ook zijn, zijn er niet voor niets en dienen om de agressie af te wenden. Honden willen over het algemeen geen conflict. Je kunt deze signalen wel gaan herkennen maar daar is wat extra inzicht in het hondengedrag voor nodig.

Hond bijt dus de agressie sluipt erin

Wanneer een mens gebeten wordt is er vaak wat aan vooraf gegaan wat niet is opgemerkt. Zo zal een hond nooit zomaar aanvallen zonder vooraf signalen af te geven. De signalen zijn in huis vaak het beste te zien. Een hond die steeds zo gezellig onder tafel gaat liggen tussen de baasjes in. Of die gezellige kop op jouw voeten als je zit. En dat gezellige snuitje wat onder je arm aangeeft dat hij geaaid wilt worden. Allemaal gezellige signalen maar niets is minder waar. Dit zijn allemaal signalen dat de hond de baas is in huis. Hij geeft ermee aan dat jij van hem bent en dat hij bepaalt dat er nu geaaid gaat worden.

De signalen voor het bijten

Er zijn dus talloze manieren waarop een hond signalen afgeeft dat er onbalans is. En voordat er gebeten wordt zal dit al een tijdje spelen. Ook voordat de hond bijt zijn er signalen waarop je kunt letten. Het kan zijn dat de hond lager op zijn poten gaat bewegen en daarbij de kop ook laag heeft net als zijn staart. We spreken dan van een angstige of onzekere hond met ongewenst gedrag. De hond maakt zich dan klein wat een duidelijk signaal is voor “ik ben op mijn hoede”. Ook als de hond ontspannen lijkt en bijvoorbeeld voor je staat. Als deze dan de bek dicht doet en zich groter maakt. wees dan ook maar op je hoede. Zo zijn er vele signalen die niet te missen zijn om aan te geven dat er iets staat te gebeuren. Daarbij moet je niet vergeten dat een hond veel sneller is dan een mens en je ben dan vaak te laat om in te grijpen.

Heb je problemen met je hond omdat deze bijt of ben je gebeten neem dan contact met mij op en laat het niet nogmaals gebeuren. Bel me via +31 (0)621267780 of mail en leg mij je uitdaging voor. Boek een consult en in maximaal twee uur weet je waar je aan toe bent om dit gedrag te stoppen. Vaak is dit bijtprobleem van de hond eenvoudig op te lossen.

Je kunt ook een bericht achter laten met je vraag waardoor ik deze hier zal beantwoorden. Vaak helpt jouw vraag ook weer andere hondenbezitters.