hond is jaloers en bijt, gromt en is onbetrouwbaar geworden.

Mijn hond is jaloers

,
De hond van Maaike had last van jaloezie. Ze maakte een afspraak voor een consult aan huis met de opmerking mijn hond is jaloers. Daardoor bijt ze mijn vriend wel eens en ook de kinderen valt ze aan. Ook mogen andere mensen mij niet zomaar benaderen in huis maar ook op straat. Als ze mij een hand willen geven of een kus zijn er problemen. Het gedrag was ineens begonnen maar nu moest er iets gebeuren om erger te voorkomen.
Daar aangekomen kreeg ik te maken met een hond die blafte en gromde naar mij. Ik trek mij daar meestal weinig van aan en laat de hond gewoon met rust. Ik negeer dit soort honden meestal en dat werkt over het algemeen goed. Toen wij aan tafel gingen zitten om de situatie door te spreken ging de hond onder tafel liggen tussen Maaike en mij in. Nog een aantal zaken vielen mij op waardoor ik kon concluderen dat de hond de baas was geworden. Hij beschermde Maaike niet maar had haar in haar bezit. De hond was net als zoveel honden geen echte leider en deed maar een beetje.

Kunnen honden jaloers zijn?

Zo kwamen we op het onderwerp of je kunt stellen ‘mijn hond is jaloers’ en toont zij daarom vervelend bezitterig gedrag? Mijn reactie daarop is dat jaloezie een menselijke reactie is en niet van een hond. De hondenpsychologie is simpeler van die van mensen. In de mensen psychologie is jaloersheid bijvoorbeeld alleen maar toegespitst op bepaalde combinaties van personen. Je bent bijvoorbeeld jaloers als je partner met een bepaalde persoon spreekt. Maar niet met mensen die bijvoorbeeld je familie zijn of waar je niet bij voor kunt stellen dat je partner daarmee op de loop zal gaan.

Mens en hond jaloezie wat is echt.

Dus jaloezie bij mensen is alleen maar gericht op bepaalde mensen of juist maar op één persoon. Jaloezie bij een hond is gericht op bezit en gaat niet zo zeer over bepaalde mensen. Bij een hond gaat het over het wel of niet toelaten van andere waar de hond de leider van is. De roedel wordt daardoor groter en dat wil een hond die dat gedrag vertoont niet, tenzij deze persoon, hond of dier zich schikt naar zijn regels. Daarvoor moet deze hond dan eerst die ander kunnen vertrouwen.

Bij honden kan je stellen dat het vaak gaat over bezitterigheid en niet over jaloezie. Daarmee is het probleem dus dat de hond de baas is en dat moet je niet accepteren. Daar kan je eenvoudig aan werken en is nagenoeg altijd op te lossen.

Claimen van de aandacht

Ik merk bijvoorbeeld dat heel veel mensen denken dat mijn jongste herder jaloers is als ik aandacht geef aan een andere hond. Zij komt er dan vaak tussen staan en wil dan ook een aai of meespelen. Maar ook dat is geen jaloezie maar een poging om de aandacht te pikken. Er wordt gespeeld en zij wil meedoen. Ik geef een hond een aai en zij wil ook een aai. Dat heeft niets te maken met jaloers gedrag van de hond maar voor haar een poging om mee te liften op aandacht. Of het nu een aai of het spelen is dat maakt voor haar niet uit. Ook doet ze het bij iedereen die iets te ‘geven’ heeft. Ze kent eenvoudig geen enkele belemmering om afgewezen te worden en ze probeert het dus altijd en overal. En al stuur ik haar weg, dan komt ze gewoon na een paar seconden weer.

Ik hoop zo duidelijk gemaakt te hebben dat jaloezie bij honden niet bestaat en dat het een combi kan zijn. Vaak is het een vorm van bezit wat ze niet willen opgeven. Ook kan het net als bij mijn jongste hond een vorm van aandacht ‘pikken’ zijn. Ook dat mag je best aanpakken maar zolang het niet doorslaat is het ook wel lief.
Mocht je vragen hebben over dit onderwerp of een consult willen boeken vanwege probleemgedrag met je hond . Stel dan je vraag hieronder en ik probeer je te helpen.

12 thoughts on “hond is jaloers en bijt, gromt en is onbetrouwbaar geworden.

 1. Onze tibetaanse terriër van 2 jaar en 4 maanden woont sinds ze 5 maanden is bij ons . Mijn man en ik en onze nog thuiswonende zoon van 30 . Ze,heeft daarvoor helaas al 2 x van baas moeten wisselen . Het 1e jaar ging alles helemaal naar wens en luisterde ze goed naar commando’s e.d . Ze was gelukkig ..duidelijk. Nadat ze een half jaar geleden is gesteriliseerd is ze toch veranderd naar mijn man toe en vooral tegen de klein kinderen als die er zijn . Ze denkt dat ze mij moet beschermen tegen alles en iedereen die in mijn buurt komen…Dit is heel lastig want ze valt echt uit en wil zelfs bijten .
  Zou u mij kunnen vertellen of haar gedrag met die sterilisatie te maken kan hebben? Ik vindt het geen fijne situatie als de klein kinderen er zijn.

  1. helaas komt het vaker voor dat een hond na een ingreep bij de dierenarts dit soort gedrag gaat vertonen. De pijn na de behandeling en het uitslapen in een ruimte die vreemd is voor de hond kan een oorzaak zijn. Ook de manier waarop de hond onder narcose wordt gebracht kan traumatisch zijn voor de hond en het probleem is dat ze alles erg goed kunnen onthouden. De onzekerheid over deze situatie kan aanleiding geven tot gedragsverandering bij de hond.
   Wat je kunt doen is zorgen dat je duidelijke leiding geeft aan de hond en vanuit kracht (innerlijke) en duidelijkheid met je hond blijft omgaan. Ook de andere leden mogen geen onzekerheid uitstralen want dat is onzekere energie voor de hond waarop een reactie zal komen.

 2. Mijn border collie van 3,5 is de laatste half jaar veranderd in haar gedrag. Als ik een andere hond wil aaien dan valt ze de andere hond aan. Het is wel kort en ze bijt niet en stopt als de hond bij mij weg is. Wat kan ik hier tegen doen?

  1. Dit gedrag verteld mij dat de collie de baas is over jou en dat deze in deze situatie heeft bepaald wie wel en niet on jouw buurt mag komen. Je kunt dit omdraaien door jouw collie te corrigeren op het moment dat deze dit doet. Je kunt bijvoorbeeld het commando gebruiken dat je collie op afstand moet blijven of gewoon deze wegduwen als deze in de buurt komt van de andere hond.
   Het gaat erom dat jij bepaalt wie er wel en niet in jouw buurt mag komen en dat is niet de taak van je hond.

  1. Beste Marianne,

   aan dit gedrag moet je echt iets doen en het probleem is dat jij door jouw hond als het ware als zijn speeltje wordt gezien. De hond bezit jou en zal daardoor niemand bij je laten komen zonder daar een reactie op te geven.

    1. Een hond volgt een stabiele leider. Dat is wat er moet gebeuren. Een maatje zoals je nu wilt zijn zal altijd tot een conflict leiden als de hond onstabiel is. Met een stabiele hond kan je dit wel maatjes zijn en dat hoeft dan niet tot een conflict te leiden.
     Dus ga de hond leiden in de omgang met jou en anderen. Stikte regels en ruimte geven en vooral kijken hoe je gaat communiceren met deze hond. Dat is voor iedere hond anders en dat moet je even uitzoeken.
     Een goede trainer ziet dat meteen en dan dan kan je snel aan de slag om veranderingen aan te gaan brengen.

 3. Wij hebben een jack russel van bijna 2 en een grote zwitserse sennen van bijna 1. In het begin liep alles goed, maar nu valt de jr vaak uit het niets de sennen aan. De sennen is daardoor heel onderdanig en angstig. Vaak gebeurt het als ik (vrouwtje) in de buurt ben. Hoe pakken we dit aan en hoe reageren we het beste op zo een uithaal?

  1. Beste Natalie,

   de jack russel is de baas aan het spelen en jij speelt daar een rol in om dit gedrag toe te laten. Het feit dat de Jack russel de vrijheid neemt om de jack russel aan te vallen maakt dat deze dit doet omdat hij denkt dat het zijn taak is in jullie roedel.
   Je zult meer leiding moeten gaan geven aan deze hond en er zo voor gaan zorgen dat de andere hond meer vrijheid kan nemen. Deze is nu 1 jaar en gaat zijn kracht nu pas kennen en waardoor het ook ernstig fout kan gaan bij een aanval waarbij de Sennen zijn kracht gaat inzetten om zich te verdedigen. Let op zaken als waar de ene hond ligt tov de ander, Welke hoogte verschillen zij gebruiken. De ene hond mag niet op een hogere positie liggen dan de ander. Waar de ene hond in huis wel komt en de andere niet enz..

 4. We hebben sinds 8 weken een ontzettend leuke lieve makkelijke ond van 6 jaar overgenomen. Ging geweldig! Nu kunnen we elkaar niet meer aanraken of visite die even een knuffel willen geven, dan wordt hij agressief. Ookde kleinkinderen m9gen niet meer in onze buurt komen! Gromt en hapt, valt bijna aan. We zijn u bang voor onze eigen hond en kennen dat gedrag niet. Wat kunnen we hieran doen?

  1. Beste Hannie,

   wat voor een hond is het en wanneer is het anders gaan lopen? Ik denk dat jullie teveel maatjes wilden worden en dan ziet de hond jullie als vriendjes en daarin heeft de hond de leiding genomen. Dat moet je weer omdraaien en veranderen. Wees de leider, zet de grote lijnen uit en communiceer helder en duidelijk met je hond.
   als het werkt zie je meteen verandering en dat kan je dan verder uitbouwen.

   Succes Leon

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.