Als de hond gebeten heeft moet je iets ‘anders’ gaan doen

als een hond gebeten heeft is het gedrag vaak te corrigeren

Honden zijn roedeldieren die conflict vermijdend. Als een hond gebeten heeft zijn andere signalen niet opgepikt. Een lid is roedelleider en deze bepaalt wat er moet gebeuren. De signalen van de roedelleider zijn heel subtiel. Hij kijkt of tilt zijn lip op en dat is meestal voldoende. Bijten komt wel voor maar dat is meestal een correctie. Het is een correctie naar andere leden toe. Je moet het zien als een tik op de vingers. En een hond heeft nu eenmaal alleen een bek omdat te doen. Als er gecorrigeerd wordt door honden onderling gaat dat er voor ons nogal ruw aan toe. Maar vaak is er geen schade te zien bij de honden. Hun huid is dan ook wat steviger dan die van ons mensen.

Als een hond een mens bijt is er echt wat aan de hand als er niet is gewaarschuwd vooraf. Meestal laat de lichaamstaal zien dat er wat aan de hand is waarna er daarna gegromd wordt voordat het verder escaleert. Deze signalen zijn er niet voor niets en dienen om agressie af te wenden. Honden willen over het algemeen geen conflict.

Wanneer een mens toch gebeten wordt is er vaak wat aan vooraf gegaan wat niet is opgemerkt. Zo zal een hond nooit zomaar aanvallen zonder vooraf signalen af te geven. Wel kan het zijn dat je op de poot van de hond gaat staan en je gebeten wordt maar dat is hetzelfde als er iemand op jouw teken gaat staan. Ben je op bloten voeten dan geef je die persoon een duw en heb je schoenen aan dan trek je je voet terug. Een hond kan geen duw geven en zal vaak dan bijten.

De signalen voor het bijten

Er zijn talloze manieren waarop een hond signalen afgeeft voordat er gebeten wordt. Het kan zijn dat de hond lager op zijn poten gaat bewegen en de kop ook laag heeft net als zijn staart. De hond maakt zich dan klein wat een duidelijk signaal is voor “ik ben op mijn hoede”. Ook als de hond ontspannen lijkt en deze ineens de bek dicht doet en zich groter maakt. De kop gaat omhoog, bek dicht en de oren staan naar voren. De hond is dan alert en zal om zich te verdedigen meteen toehappen. Je moet niet vergeten dat een hond veel sneller is dan een mens en je ben dan vaak te laat om in te grijpen.

Heb je problemen met je hond omdat deze bijt of ben je gebeten neem dan contact met mij op en laat het niet nogmaals gebeuren. Bel me via +31 (0)621267780 of mail en leg mij je uitdaging voor. Boek een consult en in maximaal twee uur weet je waar je aan toe bent om dit gedrag te stoppen. Vaak is dit bijtprobleem van de hond eenvoudig op te lossen.

strong>Je kunt ook een bericht achter laten met je vraag waardoor ik deze hier zal beantwoorden. Vaak helpt jouw vraag ook weer andere hondenbezitters.