Sla over naar de inhoud

Welke hond past bij mij of welke puppy kiezen

Welke hond past bij mij Herplaatsing

Handleiding om te bepalen:
welke hond past bij mij
of een puppy te kiezen
of om een hond te herplaatsen
of een hond uit het asiel te halen.

Omdat ik professioneel veel met herplaatsingshonden te maken heb kom ik vaak dezelfde problemen tegen. Veel mensen ‘nemen’ honden op die voorheen op straat leefde, bijvoorbeeld uit het Oost Blok. Maar ook uit Spanje en Griekenland. Hiervoor moet je vaak al een doorgewinterde hondenbezitter zijn.
Bij dit soort honden is het instinkt om te overleven zo sterk dat je nog meer op je eigen energie huishouding moet letten. Zeker als eerste hond is dit soort sensitieve honden dus af te raden. Vanwege de vele probleemhonden heb ik een soort handleiding geschreven. Hiermee kan je bepalen;

 • welke hond past bij mij,
 • om een puppy kiezen,
 • een hond te herplaatsen
 • of een hond uit het asiel op te nemen.

Hondentest: Welke hond pastbij mij?

Voordat je een hond in huis haal denk dan na over de volgende vragen:

 • Met welk doel wil ik een hond nemen?.
 • Weet ik hoeveel tijd ik kwijt ben per dag?
 • Kan ik dit commitment geven aan de hond voor de komende 8 of 20 jaar afhankelijk van het ras).
 • Wat is mijn eigen energie niveau?
 • Pas het gedrag en het energie niveau van de hond bij mij en het bovenstaande doel?
 • Past het ras gedrag van de hond bij het bovenstaande doel?
 • Is de hond gezond en is deze gezond opgevoed?
 • Weet ik voldoende over de achtergrond van de hond om het bovenstaande doel te realiseren?
 • kan ik op de fokker terug vallen en diens expertise als het fout gaat of als ik hulp nodig heb? Voor de meeste fokkers is een puppy een manier om geld te verdienen en van garantie hebben ze meestal niets begrepen.
 • Hoe is deze hulp geregeld of gewaarborgd?
 • Weet ik hoeveel geld ik iedere maand kwijt zal zijn aan de hond?
 • Kan ik vrij nemen als mijn hond ziek is of mijn hulp nodig heeft>
 • Wie kan ik inschakelen als ik geen tijd vrij kan of wil maken voor mijn hond om deze uit te laten of even op te vangen
 • Ben ik OK met dit vooruitzicht voor de komende 8 of 20 jaar (afhankelijk van het ras)?.

Met bovenstaande vragen kom je al een heel eind om een bewuste keuze te maken voor een hond en een bepaald ras.
Mocht je toch nog twijfelen of je de juiste keuze maakt vraag me dan om mee te kijken. Vaak zie ik zaken die van belang zijn en je keuze enorm kunnen beïnvloeden. Neem contact met mij op door te bellen met +31 (0)6 21267780 of email  me voor een consult.

Wat zijn de meeste problemen bij honden

Meestal kom ik probleemgedrag tegen wat te wijten is aan teveel ruimte geven en teveel liefde. Ik bedoel hiermee dat de liefde voor de hond van de baasjes, voor de hond een onstabiele energie is. Hierdoor gaat de hond zijn eigen weg zoeken en vaak de baas spelen. Wij mensen zijn gevoelig voor liefde en medelijden, maar een hond niet. De hond kent deze energieën niet eens.
Wij mensen reageren op een liefdevolle reactie van “je kunt het wel” en “ik help je” erg goed. Maar een hond vindt hierin geen hulp maar onzekerheid van zijn baas. Als een hond zich aansluit bij een roedel dan moet deze zich hieraan onderwerpen. Een hond is niet net als mensen bezig met zelfontplooiing of het nastreven van een doel. Een hond onderwerpt zich aan een leider als deze er is en leeft dan zijn gelukkige leven. Is die leider er niet dan gaat de hond deze rol vervullen en wordt het meestal een onstabiele hond.

Een leider is een vereiste voor een gelukkige hond

De leider van de groep gaat niet met deze hond spelen maar wijst hem op zijn plek. Deze beperking van ruimte is erg belangrijk voor een goede werking van de roedel. De roedelleider moet immers de groep kunnen beschermen en leiden. Als dan iedereen maar overal heen gaat, dan komt daar niets van terecht. Spelen doet het nieuwe lid vooral met de overige leden van de roedel. Pas als de roedelleider wil spelen wordt er gespeeld door hem of haar, met een ander lid van de roedel.

Handleiding om een hond te adopteren of een puppy te kopen. Ga naar Tips over het opvoeden van je hond.