Sla over naar de inhoud

Welke hond past bij mij of welke puppy kiezen

Welke hond past bij mij Herplaatsing

Handleiding om te bepalen:
welke hond past bij mij
of een puppy te kiezen
of om een hond te herplaatsen
of een hond uit het asiel in huis te halen.

Omdat ik professioneel veel met herplaatshonden te maken heb kom ik vaak dezelfde problemen tegen. Veel mensen nemen honden op die voorheen op straat leefde bijvoorbeeld uit het oost blok. Maar ook uit Spanje en Griekenland. Hiervoor moet je vaak al een doorgewinterde hondenbezitter zijn.
Bij dit soort honden is het instinkt om te overleven zo sterk dat je nog meer op je eigen energie huishouding moet letten. Zeker als eerste hond is dit dus af te raden. Vanwege de vele probleemhonden heb ik een soort handleiding geschreven. Hiermee kan je bepalen;

 • welke hond past bij mij,
 • om een puppy kiezen,
 • een hond te herplaatsen
 • of een hond uit het asiel op te nemen.

Hondentest: Welke hond pastbij mij?

Voordat je een hond in huis haal denk dan na over de volgende vragen:

 • Met welk doel wil ik een hond nemen?.
 • Weet ik hoeveel tijd ik kwijt ben per dag?
 • Kan ik dit commitment geven aan de hond voor de komende 8 of 20 jaar afhankelijk van het ras).
 • Wat is mijn eigen energie niveau?
 • Pas het gedrag en het energie niveau van de hond bij mij en het bovenstaande doel?
 • Past het ras gedrag van de hond bij het bovenstaande doel?
 • Is de hond gezond en is deze gezond opgevoed?
 • Weet ik voldoende over de achtergrond van de hond om het bovenstaande doel te realiseren?
 • kan ik op de fokker terug vallen en diens expertise als het fout gaat of als ik hulp nodig heb? Voor de meeste fokkers is een puppy een manier om geld te verdienen en van garantie hebben ze meestal niets begrepen.
 • Hoe is deze hulp geregeld of gewaarborgd?
 • Weet ik hoeveel geld ik iedere maand kwijt zal zijn aan de hond?
 • Kan ik vrij nemen als mijn hond ziek is of mijn hulp nodig heeft>
 • Wie kan ik inschakelen als ik geen tijd vrij kan of wil maken voor mijn hond om deze uit te laten of even op te vangen
 • Ben ik OK met dit vooruitzicht voor de komende 8 of 20 jaar (afhankelijk van het ras)?.

Met bovenstaande vragen kom je al een heel eind om een bewuste keuze te maken voor een hond en een bepaald ras.
Mocht je toch nog twijfelen of je de juiste keuze maakt vraag me dan om mee te kijken. Vaak zie ik zaken die van belang zijn en je keuze enorm kunnen beïnvloeden. Neem contact met mij op door te bellen met +31 (0)6 21267780 of email  me voor een consult.

Wat zijn de meeste problemen bij honden

Meestal kom ik probleemgedrag tegen wat te wijten is aan teveel ruimte geven en teveel liefde. Ik bedoel hiermee dat de liefde voor de hond van de baasjes, voor de hond een onstabiele energie is. Hierdoor gaat de hond zijn eigen weg zoeken en vaak de baas spelen. Wij mensen zijn gevoelig voor liefde en medelijden, maar een hond niet. De hond kent deze energieën niet eens.
Wij mensen reageren op een liefdevolle reactie van “je kunt het wel” en “ik help je” erg goed. Maar een hond vindt hierin geen hulp maar onzekerheid van zijn baas. Als een hond zich aansluit bij een roedel dan moet deze zich hieraan onderwerpen. Een hond is niet net als mensen bezig met zelfontplooiing of het nastreven van een doel. Een hond onderwerpt zich aan een leider als deze er is en leeft dan zijn gelukkige leven. Is die leider er niet dan gaat de hond deze rol vervullen en wordt het meestal een onstabiele hond.

Een leider is een vereiste voor een gelukkige hond

De leider van de groep gaat niet met deze hond spelen maar wijst hem op zijn plek. Deze beperking van ruimte is erg belangrijk voor een goede werking van de roedel. De roedelleider moet immers de groep kunnen beschermen en leiden. Als dan iedereen maar overal heen gaat, dan komt daar niets van terecht. Spelen doet het nieuwe lid vooral met de overige leden van de roedel. Pas als de roedelleider wil spelen wordt er gespeeld door hem of haar, met een ander lid van de roedel.

Handleiding om een hond te adopteren of een puppy te kopen.

Tip 1: Een lange wandeling

Als je een hond in huis neemt haal deze dan op en zorg er dan voor dat je eerst een flinke wandeling gaat maken met je nieuwe hond. Het hangt van het soort hond hoelang deze wandeling moet zijn maar ik zie aan het gedrag van de hond wanneer het voldoende is. Wij vormen dan een team en dan kan ik naar huis met de nieuwe hond. Deze wandeling zorgt er voor dat er vertrouwen komt tussen jullie en dat je van elkaar leert. Tijdens de wandeling komt de communicatie op gang en zal je hond jouw manier van communiceren meer gaan begrijpen. En natuurlijk ontdek je welke signalen de hond geeft. Doe dit ook met een puppy maar dan niet lang. Gewoon even langs de tuin naar de voordeur lopen is vaak al voldoende.
Wandel met een vaste lijn met de meer volwassen hond, zodat je dicht bij elkaar bent. Je bent dan in direct contact met elkaar via de vaste lijn. Door het vast houden van de lijn ben je met de hond verbonden waarbij het belangrijk is hoe je de lijn vast hebt. Je hebt de lijn bij voorkeur los in je hand waarbij de lijn over je gebogen vingers ligt.

Tip 2: Water meenemen

Neem tijdens de wandeling water mee voor jezelf en je hond. Ik wandel vaak uren voordat ik met een hond thuis ben en dan heb ik het meeste werk al gedaan. Laat de hond onderweg drinken zodat je de band tussen jullie steviger maak. Er is vertrouwen nodig van de hond in jou om van jou drinken te krijgen.

Tip 3: hoe laat je de hond de eerste keer binnen in huis?

Bij thuiskomst laat de hond zitten voordat je de deur open doet. Stap eerst zelf naar binnen en nodig daarna de hond uit naar binnen. Laat de lijn vastzitten zodat je gemakkelijk kunt corrigeren. Zijn er andere honden in huis zorg dan voor een afstand totdat je ziet dat het goed gaat. Laat dan de lijn los zodat de hond met de lijn achter zich aan door het huis kan lopen. Nog beter is het om de nieuwe hond aan de reeds bestaande honden op neutraal terrein te laten wennen en dan naar huis te gaan. Dan gaan de roedelleiders als eerste naar binnen. Dan de bestaande honden en als laatste de nieuwe hond.

 Tip 4: Stel niet heel je huis open voor je nieuwe hond.

Alleen je hond in de woonkamer  toelaten is al prima. Laat daarbij even zien waar het water staat. Kijk even aan wat de hond doet bij jou in huis. Gaat deze eerst overal snuffelen dan is dat goed. Er zijn ook honden die ergens een veilige plek zoeken om tot rust te komen. Ook dat is prima. Laat ze hun eigen gang gaan en probeer ze niet teveel te leiden. Ook de puppy niet, ook al is dat nog zo verleidelijk. Zorg voor rust en veiligheid. Ga niet enthousiast je hond overal bij betrekken en de hond continue roepen. Blijf kalm en negeer de hond een beetje.

Kijk ook niet continu waar de hond is. Je kent het wel dat je voelt dat iemand naar je kijkt en dan kijk je zelf die kant op waarbij iemand dan snel de andere kant opkijkt. Honden zijn daar nog veel gevoeliger voor en voelen dat meteen. Geef hen daarom niet continu deze aandacht.

Tip 5: jonge honden herplaatsen.

Honden tot twee jaar kan je in een bench laten slapen. Maar niet alle honden kunnen daar tegen. Ik heb een herder die niet opgesloten kan worden want ze breekt zichzelf eruit ten koste van alles. We noemen haar dan ook Hoedini. De laatste poging had zij zichzelf zo beschadigd dat we daar mee gestopt zijn. Ze slaapt nu altijd gewoon ergens op een van de plaatsen in huis. We hebben drie herders op dit moment in huis en acht plekken waar ze kunnen gaan liggen. Ze hebben allemaal wel een voorkeur maar ze liggen daar niet altijd.

Tip 6: waar kan de hond zijn plek en rust vinden

Je hoeft niet meerdere plekken te hebben voor je hond. Maar let op waar je de plek van je hond maakt. Nooit op een verhoging, bij een deuropening of op een strategische plek. Met dat laatste noem ik bijvoorbeeld de plek naast de deur van het balkon of de tuin. Of van de kamer naar de keuken of de gang. Ook niet midden in de woonkamer maar liever in een hoek. Het is voor de hond het beste om ergens een rustige plek te hebben waar weinig bewegingen rechtstreeks langs komen. Liever onder de trap dan midden in de woonkamer.

Tip 7: De hond moet een rustplek hebben

Met een rustplek bedoel ik een plek waar de hond niet gestoord wordt. Dus waar deze gewoon kan liggen zonder dat we daar heen gaan om te kroelen bijvoorbeeld. Vaak zie ik met kleine kinderen dat de hond aangehaald wordt terwijl deze op z’n plek ligt en dat helemaal niet leuk vindt. De hond geeft dan wel signalen af maar deze worden niet opgevangen. Als de hond dan een keer bijt heeft de hond het gedaan. Dit terwijl de hond al heel veel signalen af had gegeven.

 Tip 8: Je aandacht en energie verdelen.

Het nieuwe hondje is vaak heel lief en daar beginnen de meeste problemen. De meeste honden worden overladen met aandacht en liefde. Maar deze twee vormen van communicatie zijn juist voor de hond onzekere energieën. Alleen een onderdanige hond zal deze vormen laten zien bijvoorbeeld als er eten in het spel is. Ook bij loopsheid zie je deze communicatie vormen. Let daarop. Niet teveel liefde want je verpest je hond er vaak mee. Liefde moet vanuit je hart komen en niet vanuit je stem of van het aaien. Heb veel meer aandacht voor jezelf en blijf kalm en zelfverzekerd. Probeer jezelf waardig te voelen als de hond in de buurt is. Dit laatste is altijd handig. Want ook in je werk of in contact met andere mensen is dat een handige tool.

Tip 9: Regels, regels en nog eens regels.

Zorg er voor dat je duidelijk bent in je regels wat je wel en niet toestaat. De hond kan bijvoorbeeld niet zelf uitmaken dat deze geaaid wil worden. Of dat de hond zomaar in jouw persoonlijke ruimte komt. Wanneer de hond geen respect heeft voor jouw eigen ruimte dan krijg je dat op den duur terug. Leven en laten leven is hierbij een belangrijke zienswijze. Iedereen heeft zijn eigen ruimte en rust nodig. Een hond is nooit zielig, wat die ook heeft meegemaakt. Een hond is daar nooit mee bezig want ze leven altijd in het hier en nu.

In het begin laat je ook geen honden op de bank, bed of welke verhoging dan ook. De leider zit altijd op de hoogste positie. Laat ook geen hond bovenaan een trapje zitten of een verhoging in je huis. Ik weet dat veel honden juist deze plekken opzoeken en de mensen denken dat altijd dat ze dat fijn vinden. Maar niets is minder waar. De hond zit juist daar om tegen de rest van de groep te vertellen dat hij de baas is. Meer is het niet. De leider zit altijd op de hoogste positie.

Tip 10: Eten.

Een hond zie ik het liefst Barf eten. Ik ben zelf met het werk van Morgens Eliasen ruim 16 jaar geleden aan de slag gegaan en heb daar mooie resultaten mee behaald met al mijn honden. Mijn herders worden minimaal 15 jaar in goede gezondheid. Deze vorm is gebaseerd op rauw vlees als basis voor hondenvoeding aangevuld met fruit, groente, kruiden en goede olie/vetten. Ik koop alles heel, vries het in en maak hier voeding van. Hele kippen, vissenkoppen en ingewanden van runderen, schapen en geiten. Het is teveel om precies uit te leggen wat je hier voor moet doen, maar het is het beste voor je hond en echt niet moeilijk. Wil je meer weten kijk dan op internet want daar is genoeg te vinden over BARF.

Tip 11: niets komt voor niets

Wat belangrijk is voor het eten van de hond is dat de hond iets moet doen voordat deze eten krijgt. Bij mij moeten alle honden op afstand blijven waarbij ze meestel in een halve cirkel om mij heen gaan zitten. Dan geef ik de hond die het kalmst is als eerste eten. Gevolgd door de rest die ook kalm op afstand is. Alle honden eten tegelijkertijd in een kleine ruimte in de tuin. Eten ze hun bak niet leeg dan neem ik die in en krijgen ze niet de mogelijkheid om later nogmaals te gaan eten. Voordeel is ook dat er geen gevechten kunnen uitbreken over een halve bak met eten onderling.

Tip 12: na het eten altijd uitlaten

Na het eten ga ik altijd wandelen met mijn honden. Ik hoef door deze manier van voeren niet bang te zijn voor een maagkanteling zoals bij brokvoeding. Mijn honden hebben zulke enorme spiermassa’s ontwikkeld die hun maag op z’n plek houden dat ze gewoon rennen en spelen na het eten. Door het gastrocolischeffect wordt de ontlastingsprikkel op gang gezet na het eten en moeten ze er gewoon altijd uit.
Ook krijgen honden pas eten nadat wij mensen gegeten hebben op verschillende tijdstippen gedurende de week als dat mogelijk is.

Tip 13: Uitlaten van de hond.

Laat je hond uit waarbij deze de ruimte krijgt om zelfstandig zijn weg te vinden met jou of met de andere honden. Ik begin mijn dag altijd met een uur wandelen in de polder. De honden zijn onder commando en lopen meestal achter mij een route. Als het vrij is en ze zijn rustig dan mogen ze vrij. Soms lopen ze aan de lijn, dan weer vrij maar altijd heb ik het commando over mijn honden. Dit maakt dat ik regelmatig lange wandelingen maak met mijn honden. De lijn is belangrijk om een band met je hond te krijgen. Koop geen flexlijn waarbij de hond enkele meters voor, opzij en achter je kan lopen. De praktijk is dan dat de hond jou aan het uitlaten is en niet andersom. flexlijn lijkt een goede zet om de hond wat meer ruimte te geven maar op termijn heb je geen controle en de hond zal de leiderschapsrol overnemen van je.

Tip 14: Variatie doet eten

Loop veel en lang met je hond en neem steeds een andere route als het ras er geschikt voor is. Ik neem aan dat je zelf ook houdt van afwisseling en zo is dat met je hond ook. De ene hond is de andere niet en let dus goed op wat je hond nodig heeft. Een herder heeft veel meer wandeltijd nodig dan een bulldog of een teckel.
Met het wandelen maak je de band tussen hond en baas beter. Daar kan je laten zien wie de baas is en wie zal volgen.

Ik heb met dit document mijn gedachte op papier gezet. Ik weet dat dit nog niet helemaal compleet is. Heb je nog vragen geef een commentaar dan hieronder en ik zal ze beantwoorden. Ook zal ik ze opnemen in deze tekst als ze relevant.

Veel plezier met je asielhond, herplaatser of lieve puppy.

Leon Brinkers
Privé hondentrainer aan huis bij probleemgedragan