Sla over naar de inhoud

Hondenpsychologie is echt anders dan mensen psychologie

Hondenpsychologie en vleesetende roofdieren

Leon Brinkers Privé trainer en coach bij probleemgedrag van honden Hondenpsychologiehonden zijn geen kleine mensen of kinderen met een vacht! Het zijn in eerste instantie vleesetende roofdieren. Daarna pas hond dan het ras en uiteindelijk het karakter van het beestje. Ze leven volgens de hondenpsychologie die echt heel anders is dan de mensen psychologie.

Ik kom het continu tegen, dat eigenaren hun honden beschouwen als hun kinderen of partner. Ze laten op hun honden mensen psychologie op los. Honden zijn anders en hebben geen ‘ja maar’ mechanisme, hondenpsychologie is een vak apart.

Honden leven altijd in het hier en nu en daar hebben ze geen mindfullness training voor nodig gehad. Neem het voorbeeld van een gevecht (wat in de meeste gevallen een correctie is) waarbij twee honden elkaar te lijf gaan. Zo’n gevecht gaat meestal over een misgedraging van de andere hond waarbij honden vier opties hebben.

  1. Vluchten,
  2. Vechten,
  3. Negeren of
  4. Overgeven.

Gaat de ene hond meteen plat op de grond liggen of zelfs op zijn rug dan is het gevecht meteen over. Er wordt dan nog wat na gegromd of via een correctie gebeten, maar de strijd is over. Vaak genoeg is de hond die het meeste geluid maakt de boosdoener. Terwijl deze niet altijd de aanstichter is van het gevecht.

Meteen balans

Als het gevecht over is, staan de honden op en schudden zich uit. Vervolgens gaan ze weer hun weg en vaak ook gewoon weer samen. Nooit denkt de hond “wat een vervelende hond ben jij”. Of “ik negeer je voortaan” of heeft gevoelens van wraak. Hondenpsychologie is echt anders als onze mensen psychologie.

Wel past de hond zijn gedrag aan door bijvoorbeeld de andere hond niet zomaar te passeren of aan te kijken. Recht op elkaar aflopen (wat je bijvoorbeeld doet op de stoep tijdens het uitlaten als de hond voor je loopt) is een sein naar de andere hond om deze uit te dagen. De hond wil na de overgave van dit gevecht nooit meer zomaar die andere hond passeren uit beleefdheid. De hond verlaat dan de stoep om met een boog om de andere hond heen te lopen. Wij mensen zien dat dan als bang zijn van de hond en rukken aan de lijn om deze op de stoep te houden. Dit terwijl onze hond beleeft is naar de andere hond. hondenpsychologie is simpel maar wel doeltreffend voor de hond en erg handig als eigenaar om te begrijpen en toe te passen.

De andere hond die vaak voor z’n baas loopt zal dan uitvallen en aangeven dat deze niet uitgedaagd wenst te worden. Waarbij de andere eigenaar ook weer corrigeert en er op dat moment twee problemen ontstaan. Dit soort situaties zijn er duizenden waar de honden bezitter het probleemgedrag van de hond stimuleert, door mensen psychologie toe te passen. Bij honden is er hondenpsychologie nodig. Het niet toepassen van deze vorm kan leiden tot vervelende en zelfs gevaarlijke situaties.

Bel me via +31 (0)621267780 of mail en leg mij de uitdaging voor over het probleem gedrag van je hond(en) en ik probeer je verder te helpen.

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+ 31 = thirty eight