Sla over naar de inhoud

hondenfluisteraar

hondenfluisteraar met beide benen op de grond

hondenfluisteraar Leon Brinkers

Een hondefluisteraar is iemand die verder kan kijken, voelen en begrijpen wat een dier je wil vertellen. Ik kijk zo naar honden om te achterhalen wat hen drijft om een bepaald gedrag te laten zien.
Het zijn van hondenfluisteraar was mij nooit zo opgevallen omdat ik van naturen altijd zo ben geweest. Ik zie en voel vaak veel meer en vorm dan graag mijn eigen mening. Ik heb een achtergrond met jonge paarden en herders honden. Zeer jong heb ik veel paarden zadelmak gemaakt. En met mijn herdershonden heb ik nooit een training gevolgd en trainde het allemaal zelf. Het ging allemaal vanuit rust, vertrouwen en het respect in elkaar waardoor ik de beste resultaten haalde.

Bel me via +31 (0)621267780 of mail en leg mij je uitdaging voor. Ook kan je hieronder je vraag stellen zodat ook andere hondeneigenaren mee kunnen lezen met de antwoorden.

Paarden en hondenfluisteraar al op zeer jonge leeftijd

Ik denk dat ik al op zeer jonge leeftijd het contact heb weten te onderhouden met dieren wat de meeste van ons ook hadden in onze vroegste jeugd. Zo kon ik al zeer jong met paarden rondrijden door de dorpen en de bossen met alleen een touw om de nek. Daar liep dan altijd een herdershond los naast. Ik heb het diepere contact voornamelijk met dieren verder uitgebouwd en leer nog iedere dag van ze.

Coachingsopleiding

Later ben ik een 3 jarige coachingsopleiding gaan volgen om de ‘onderwater taal’ van mensen beter te gaan begrijpen. Het was voor mij belangrijk in mijn consultancywerk om te kunnen begrijpen hoe teams in organisaties functioneren. Ik wilde begrijpen waardoor ze worden gevormd en onderhouden. Maar vooral waar de verbeterpunten voor het oprapen lagen. In de zakenwereld noemen we dit business intelligence waarbij je naar verbeterpunten tussen mensen ‘kijkt’. Dit principe pas ik ook toe in mijn werk met mensen en honden. In de werkzaamheden in de praktijk van mijn vrouw Marina Schriek de opening | burn-out specialisten pas ik dit principe ook toe. Door deze manier van werken kom ik zo veel sneller achter de werkelijke oorzaak van een disbalans. In de opening | burn-out specialisten gaat het dan meestal om een burn-out of andere stress gerelateerde oorzaken zoals conflictsituaties.

Ook bij honden die uit balans zijn is verder kijken en luisteren de oplossing voor probleemgedrag. Vaak geeft de hond het aan met zijn probleemgedrag wat hij wil. Cesar Millan is de man waar ik erg veel van leer. Zijn manier om met honden om te gaan is altijd vanuit rust en het vertrouwen in hem, dat de hond het ook anders wil. Er ontstaat dan een wederzijds respect waardoor de meeste honden eenvoudig zijn te heropvoeden.

gedragstherapie hond of hondenfluisteraar; veel van hetzelfde

De meeste problemen met honden komt af van de mens zijn verzorger. Onbewust heeft de mens een enorme invloed op het gedrag van de hond. De hond is van naturen een gemakkelijk conflict vermijdend beest dat streeft naar balans in zijn leven, en die een stabiele leider zal volgen. Het is net als bij mensen met het juiste perspectief voor ogen zijn er geen problemen.

Bij honden is het net als bij mensen ook zo dat het grootste deel van onze bevolking best aardig is en goed om bij te zijn. Slechts enkele zijn rotte appels en nog minder mensen zijn echt gevaarlijk. De rotte appels zijn meestal prima te helpen met een ander perspectief of omgeving.

Bij honden is dit ook zo. Het is voor mij vaak eenvoudig om het gedrag te stoppen of de hond een andere koers te laten volgen. Het is juist de eigenaar die in de wisselwerking met de hond het gedrag onbedoeld uitlokt. Door een paar dingen anders te doen kan je vanuit rust, vertrouwen en doortastendheid vaak de mooiste dingen voor elkaar krijgen voor de hond en zo dit gedrag snel omdraaien.

Maak een afspraak

Mocht je meer willen weten of een afspraak willen maken bel met dan op +31 (0)6 21267780 of stuur me een email en ik probeer je verder te helpen.

6 Comments

 1. henriette henriette

  onze hond is een “pup”van bijna twee jaar oud toen ze vier weken geleden bij ons kwam.
  heelzacht en gewillig karakter,is labrador teefje
  alles kan ze al ,is nu ook zindelijk maar….is doodsbang en gestressed om de auto in te gaan
  geven zylkene en bij auto stukje kaas,niets helpt
  we blijven vriendelijk maar vastberaden doorgaan
  hoe kunnen we het beter doen?

  • leon leon

   De hond heeft vast iets meegemaakt waar ze nu overheen moet. Als eten niet helpt dan blijkt dat het stresslevel te hoog is om hier doorheen te kunnen. Beter is het dan om een lange wandeling te maken en je bijvoorbeeld ergens op te laten halen door de auto. Je moet dan proberen er niets van te vinden en je hoofd leeg te maken. Dan stap je gewoon in de auto en laat de hond ook in de auto stappen en help haar een beetje mee als het moet. Normaal gezien wil de hond dan ook in de auto want die is dan ook moe.
   Een gezegde is je krijgt altijd wat je verwacht en dat is in deze ook zo. Verwacht dat de hond in de auto stapt en ze zal je vaak volgen als haar energie level laag is na bijvoorbeeld een lange wandeling. Bouw dit dan verder uit en je zult merken dat het steeds makkelijker zal gaan.
   kom je er niet uit neem dan nogmaals contact met me op en ik zal je verder helpen.

   Succes Leon

 2. Lucinda Lucinda

  Beste Leon,

  Wij hebben een Engelse Bulldog van 1,5 jaar oud. Het probleem is dat hij maar binnen blijft plassen en af en toe ook nog een drol weglegd. Elders doet hij niets binnen zoals in vakantiehuisje of bij schoonouders thuis. Hij doet het echt alleen in onze eigen woning. Vooral tegen de bank, bedden en kasten. Ik heb vanalles geprobeerd, buiten belonen, binnen straffen, niet straffen en negeren, verdeeld over de dag beetjes water voor het uitlaten, vaak naar buiten, vaste tijden naar buiten, maar niet lijkt te helpen. En als hij ’s nachts in de keuken slaapt dan doet hij ook heel de nacht niets, het is echt alleen overdag in onze eigen woning. Ik vind het verschrikkelijk ook omdat we een peuter van 2 hebben die veel op de grond speelt. Ik zit echt met me handen in het haar en nu helemaal nu ik ook nog zwanger ben en een nekhernia heb, waardoor het dweilen nu even geen pretje voor me is maar natuurlijk wel gedaan moet worden.

  Kunt u me helpen?

  Met vriendelijke groet Lucinda

  • leon leon

   Beste Lucinda,

   Als deze ’s nachts en ook bij andere mensen wel ‘droog’ is dan heeft het plassen overdag in huis te maken met territoriaal gedrag van je hond. Als het ware is je hond de baas in huis en laat dat op die manier richting jou zien. Wat je eraan kunt doen is weer de roedelleider worden voor je hond. Wat daarvoor nodig is is bij iedere hond weer anders maar een paar duidelijke uitgangspunten zijn wel te geven.
   Wandelen met je hond schept een band en laat zien wie de leider is. Daarbij is de manier waarop je gaat wandelen belangrijk, ook hoe je naar buiten gaat. Jij zet de route uit, jij gaat als eerste naar buiten, de hond moet volgen en niet leiden.

   ook in huis is het belangrijk om regels te hebben. De hond heeft een plek die lager is dan de mensen. De hond mag niet overal komen in huis. Ook moet de hond een vast plek hebben waar hij niet gestoord wordt en zich kan terug trekken.

   wat je moet veranderen en wat er precies nodig is is per hond verschillend en kan je alleen ter plekke zien. Ik, net als een aantal collega’s zien bij binnenkomst al wat er aan de hand is. De manier waarop de hond reageert om bezoek. Wat de eigenaar doet, hoe de roedel staat, enz..
   Door dan handvatten te geven over hoe je met deze situatie om moet gaan kan je het gedrag weer stoppen en een stabiele situatie opbouwen. Daarom werk ik aan huis omdat daar de hond precies laat zien waar de schoen wringt en wat de oplossing is om het te draaien.

   Succes Leon

 3. Feli Feli

  Beste Leon,
  Wij als gezin van 4 personen hebben bijna 1 jaar nu een Yorkse terriër van nu net 3 jaar en heeft al veel meegemaakt.
  Wij zijn namelijk z’n 4e baasje in een korte tijd, eerst is hij bij de fokker gebleven (die wilde hem houden) toen is hij toch weggedaan omdat het te druk was daarna is hij naar een oude man gegaan die er achterkwam dat hij hem niet goed kon verzorgen dus is hij naar een ander gezin gegaan die ook al andere hond had (poedel) maar de poedel beet hem dus moest onze York altijd in de Bench.
  Wij hebben hem dus nu al bijna een jaar (en voor altijd want hij blijft altijd bij ons ondanks zijn gedrag of iets) maar we hebben wel een klein probleempje omdat we denken dat hij meerdere trauma’s heeft opgelopen.
  Hij gaat heel hard piepen en schreeuwen in de auto, valt wieltjes of dingen die over de grond bewegen aan (stofzuiger,dozen,skateboards,rollators en dat soort dingen) onbekende mensen valt hij afentoe aan door z’n snoet of je voet te leggen en mannen bijt hij soms (hij bijt niet door, nooit) ook is het zo dat niemand (maakt niet uit wie) elkaar mag aanraken want dan gaat hij blaffen en ook z’n snoet of je arm leggen en tot slot als er mensen voorbij lopen gaat hij hele hard blaffen maar dat kan ook gewoon normaal zijn.
  Voor de rest is hij heel lief, kan veel kunstjes, kan loslopen, heeft nog nooit in huis behoeftes gedaan, is heel trouw aan moeder en dochter.

  • leon leon

   Het is niet echt normaal dat een hond zo zijn leven leeft. Traumas ed komen wel voor maak ik meen op te maken uit je verhaal dat deze hond de leiderschapsrol heeft overgenomen van jullie als gezin. Als je dit prima vindt is dat ok, maar ik zou dit gedrag aanpassen en weer controle krijgen over mijn hond en alles wat daarmee te maken heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

three × two =